wykaż, że
olekturbo: Wykaż, że jeżeli m nalezy do Całkowitych, to m6 − 2m4 + m2 jest podzielne przez 36
m ∊ C
m2(m4−2m2+1) = m2(m2−1)2 = m2(m−1)2(m+1)2 = [(m−1)m(m+1)]2
można tłumaczyć, tak, że wśród trzech liczb jedna jest parzysta i dzieli się na dwa, a jedna
dzieli się na 3, więc cały wyraz dzieli się na 6, a jego kwadrat na 36?
26 maj 22:08
ICSP: wśród trzech liczb jedna jest parzysta ?
1 , 3 , 5
która jest parzysta?
26 maj 22:10
olekturbo: wśród trzech kolejnych liczb*
26 maj 22:11
26 maj 22:11
ICSP: dokładnie jedna jest podzielna przez 2 czy przynajmniej jedna jest podzielna przez 2 ?
26 maj 22:12
olekturbo: przynajmniej
26 maj 22:13
ICSP: i możesz poprawić swój komentarz lub skorzystać z komentarza Jakuba.
26 maj 22:15
olekturbo: Ok dzieki
26 maj 22:18