nierówności
jacek: Rozwiąż nierówność
3(|6x−3|+1)>2(|4−8|+|2x−1|)
9 maj 23:23
Hajtowy: chyba brakuje czegoś w |4−8|

6x=3
x=0,5
2x=1
x=0,5
4x=8
x=0,5
x ∊ (−oo ; 0,5)
x ∊ <0,5 ; +oo)
Rozważ
3(|6x−3|+1) > 2(|4x−8|+|2x−1|)
w dwóch przedziałach, które podałem
9 maj 23:25
jacek: Przepraszam miało być 4−8x
9 maj 23:26
Hajtowy:
4−8x=0
4=8x
x=0,5
Więc masz tak jak napisałem, tylko mi się źle napisało wcześniej tam

Przedziały masz takie jak napisałem wyżej
9 maj 23:27
pigor: .., np. tak :
3(|6x−3|+1)>2(|4−8x|+|2x−1|) ⇔ 3*3|2x−1|+3 > 2*4|2x−1|+2|2x−1| ⇔
⇔ 9|2x−1|+3 >10{2x−1} ⇔ |2x−1|< 3 ⇔ −3< 2x−1< 3 /+1 ⇔ −4< 2x< 4 /:2 ⇔
⇔
−2< x< 2 ⇔
x∊(−2;2) − szukany
zbiór rozwiązań . ...
9 maj 23:38
ada: proszę o pomoc w zadaniu:
x22+x
√2≤−1

(
26 maj 20:40
J:
| | 1 | |
przecież to zwykła nierówność kwadratowa: |
| x2 + √2x + 1 ≤ 0 |
| | 2 | |
26 maj 20:41