Vielemany
Kocham matme, ale nie umiem:
Witam, prosiłbym o pomoc w tym zadaniu:
Rozłóż wielomian na czynniki stopnia możliwie najniższego i znajdź jego pierwiastki.
a) w(x) = x4 − 10x2 + 25
b) w(x) = 2x4 − x3 − x2
c) w(x) = 27x3 − 8
d) w(x) = x4 − 16
e) w(x) = 2x3 + 3x2 − 6x − 9
f) w(x) = x4 − 3x3 + 8x − 24
g) w(x) = x4 + 6x3 + x2 + 6x
26 maj 18:02
Kocham matme, ale nie umiem:
Piszę bo byłem na dnie.
26 maj 18:27
52: Jesteś dalej ?
a)a co się stanie jeśli x2=t t>0 ?
b)x2 przed nawias
c) czyżby wzór skróconego mnożenia ?
d)16=24
e,f,g) takie zadanie się robi i to dużo np.
f) x4−3x3+8x−24=
=x3(x−3)+8(x−3)=
=(x3+8)(x−3)
26 maj 18:31
bezendu:
52 masz może coś na Mierniki 2 z otwartych 3 ?
26 maj 18:33
52: Właśnie nic... trochę załamka

mam wszystkie zamknięte sprawdzone przez prowadzącego
26 maj 18:35
bezendu:
To możesz podesłać, zobaczę czy mam ok. Ja mam dwa pierwsze z otwartych.
26 maj 18:37
Kocham matme, ale nie umiem:
a) No wyjdzie funkcja kwadratowa, ale ja chyba tego nie mam rozwiązywać tylko doprowadzić
czynniki do jak najmniejszego stopnia.
26 maj 18:39
Kocham matme, ale nie umiem:
Nie wiesz co robić? Licz deltę. Ale tu chyba ta zasada nie podziała?
26 maj 18:40
Janek191:
a) W(x) = x4 − 10 x2 + 25 = ( x2 − 5)2 = (x −√5)2*(x + √5)2
26 maj 18:47
Janek191:
b) W(x) = 2 x
4 − x
3 − x
2 = x
2*( 2 x
2 − x − 1) = 2 x
2*( x + 0,5)*( x − 1)
bo
Δ = 1 − 4*2*(−1) = 9
| | 1 − 3 | |
x = |
| = − 0,5 lub x = 1 |
| | 4 | |
26 maj 18:51
Janek191:
c) W(x) = 27 x3 − 8 = (3 x)3 − 23 i dalej korzystamy z wzoru na a3 − b3
26 maj 18:53
52: bezendu wysłałem ci na gg

Jakbyś miał jakieś otwarte to też mi wyślij
26 maj 18:57