Trygonometria
Paulina: 1. Oblicz jaki kąt tworzy przekątna z dłuższym bokiem w prostokącie o bokach 6 i 2√3.
2. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A = (−1, 4) i tworzącej z osią x kątα =
120 stopni.
27 maj 18:12
5-latek: zadanie nr 2
czyli a= −√3
i równanie będzie miało postac
y=a(x−x0)+y0
gdzie x0 i y0 to wspolrzedne punktu A
Do zadania nr 1 zrob rysunek i zobacz z jakiej funkcji trygonometrycznej możesz skorzystać
27 maj 18:18
Janek191:

z.1
więc
α = 30
o
27 maj 18:20
Paulina: Dlaczego w a tak wyszło?
27 maj 18:53
Janek191:
Nie wiesz co to jest tangens ?
Kliknij na kolor niebieski po lewej stronie na:
trygonometria
27 maj 18:59
Paulina: Może inaczej... Dlaczego korzystać z tangensa, a nie z innych funkcji?
27 maj 19:20
Mila:
Spróbuj skorzystać z sinusa.
27 maj 19:23
Janek191:
Dlatego, że najprościej.
Do sinusa lub cosinusa trzeba najpierw wyliczyć długość przekątnej tego prostokąta.
27 maj 19:23
Paulina: Nie mam pojęcia jak to zrobić.
27 maj 20:02
Eta:
2/ a=tg120o= −√3
y= a(x−xA)+yA ⇒ y=.......
27 maj 20:04
Paulina: Dlaczego 2/a
27 maj 20:07
Eta:
Nie 2/a !

tylko :
zad.2
a= tg120
o=..........
27 maj 20:16
5-latek: tg120o= tg(90+30)=−ctg30o już wiadoma dlaczego tak ?
27 maj 20:17
Paulina: Teraz tak
27 maj 20:21