Calka potrójna
B156: Oblicz całkę potrójną :
| | ⎧ | −2≤x≤−1 | |
| | ⎜ | | |
| ∫∫∫ (x+y+z)2 dxdydz gdzie |V| = | ⎨ | 0≤y≤2 |
|
| | ⎜ | | |
| | ⎩ | −1≤z≤1 | |
∫dx∫dy∫(x
2+y
2+z
2+2xy+2yz+2xz)dx=....=∫dx∫(2x
2+2y
2+
23+4xy)
dy=∫4x
2+
163+
43dx=∫4x
2+
203dx=8
W odpowiedziach jest 4, nie wiem gdzie robię błąd, pomoże ktoś ?
Mam też pytanie o inną całkę:
∫2x*e
x2
Jak ją policzyć? Nie mam pomysłu, próbowałem przez podstawienia i części ale nie wychodzi mi.
26 maj 17:06
B156: Tam powinno być ∫dx∫dy∫(x2+y2+z2+2xy+2yz+2xz)dz a nie dx
26 maj 17:07
J:
Podstaw t = x2
26 maj 17:08
B156: w tedy mam ∫t*etdt
I dalej nie wiem co zrobić
26 maj 17:10
B156: Gdyby to byla stała to przed całkę i proste, próbowałem przez części jeszcze ale też nie
poszło..
26 maj 17:11
J:
Nie 2xdx =dt
26 maj 17:11
B156: A no tak, faktycznie, dzięki, dalej byłbym przekonany że dobrze liczę...
26 maj 17:13
J:
Granice sa stale wiec mozesz pomnozyc trzy calki
26 maj 17:15
B156: Już wszystko mi powychodziło, za bardzo się śpieszyłem, bardzo dziękuję za pomoc.
26 maj 17:26