ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ
hs:
1.ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ :
22x+10x>6x+15x
2.ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ :
0,72+4+6+...+2x≥0,712 x∊N+
3.ROZWIĄŻ RÓWNANIE :
2x+2x−1+2x−2+...=2√8−2x+1
PO PRAWEJ STRONY DLA JASNOŚCI 2 pierwiastki z 8−2x+1
28 maj 18:18
hs: δ
28 maj 18:32
Janek191:
1.
22x + 10x > 6x + 15x
(2x)2 + 2x*5x > 2x*3x + 3x*5x
(2x)*( 2x + 5x) > 3x*( 2x + 5x) / : ( 2x + 5x)
2x > 3x
x < 0
====
28 maj 18:45
hs: Dziękuję, w 2 używałem wzoru na sumę ciągu arytmetycznego, ale odpowiedzi mi się nie zgadzają
;\
Co do 3 to nie mam pojęcia zielonego
28 maj 18:49
5-latek: W zadaniu nr 3 lewa strona to suma nieskończonego ciągu geometrycznego
| | a2 | |
a1=2x i q= |
| wylicz q i pamiętaj ze |q|<1 |
| | a1 | |
28 maj 18:52
hs: Dziękuję
28 maj 18:56
Janek191:
z.2
2 + 4 + 6 + ... + 2 x
a1 = 2 r = 2 an = 2x
Sn = 0,5*( 2 + 2 x)*x = (1 + x)*x
więc mamy
0,7 (1 +x)*x ≥ 0,712
(1 + x)*x ≤ 12
x + x2 − 12 ≤ 0
x2 + x − 12 ≤ 0
( x + 4)*( x − 3) ≤ 0
x ∊ < − 4 , 3> ∩ ℕ1 = { 1,2, 3}
=======================
28 maj 18:56
hs: | | 2+2x | |
Sn w tym 2 zadaniu lewej strony będzie Sn= |
| *2=2x+2 [to będzie potęgą lewej strony ?]? |
| | 2 | |
28 maj 18:59
hs: OK, wzór pomyliłem
28 maj 19:02
Janek191:
Masz wyliczone
28 maj 19:03