.sorki za nieudolny rysunek
R.:

Wielokąt foremny o n bokach nazywamy krótko n−kątem foremnym. Funkcja f każdej liczbie
naturalnej n większej od 2 przyporządkowuje liczbę wyrażającą pole pierścienia kołowego
ograniczonego okręgiem opisanym na n−kącie foremnym o boku długości 2, a okręgiem wpisanym w
ten n−kąt. Na przykład, dla n = 7 funkcja f przyjmuje wartość równą polu pierścienia
pokazanego na rysunku. Uzasadnij, że funkcja f dla wszystkich argumentów przyjmuje tę samą
wartość.
irena_1:

Narysowany trójkąt to jeden z trójkątów, na które został podzielony n−kąt foremny
promieniami okręgu opisanego poprowadzonymi do sąsiednich wierzchołków.
R− promień okręgu opisanego
r− promień okręgu wpisanego
r
2+1
2=R
2
R
2−r
2=1
Pole pierścienia:
P
p=πR
2−πr
2=π(R
2−r
2)=π*1=π