Granica Ciągu Liczbowego
Cezary: Cześć potrzebuje waszej pomocy. Muszę się nauczyć granicy ciągu liczbowego, a najłatwiej mi
będzie gdy zobaczę jak to się robi i z jakich wzorów korzysta.
Jeżeli ktoś byłby skłonny pomóc to bardzo proszę. Dla was to pewnie chwila

Zad 1.
Ciąg (a
n) jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q.
Określ czy ciąg (a
n) jest zbieżny do zera gdy a
1 = 0,01 ; q = 100
Zad. 2
a) lim (
34)
n =
n−−> znak nieskończoności
b) lim
3+n2n =
n−−> znak nieskończoności
c) lim (4 −
2n2) =
n−−> znak nieskończoności
d) lim
(n2−16)(n+2)n3−2n+1 =
n−−> znak nieskończoności
e) lim
√3−1n
n−−> znak nieskończoności
Zad. 3
Przedstaw w postaci ułamka zwykłego 0,(12)
Zad. 4
Ustal dla jakich wartości x szereg jest zbieżny
x+
xx−1+
xx2−12+...
Zad. 5
Rozwiąż równanie którego lewa strona jest zbieżnym szeregiem geometrycznym
x+
x3+
x9+...=x
2−1
Dziękuje
26 maj 21:22
PW: Zwyczajnie podstawiając można się przekonać, że
| | 1 | |
a2 = a1·q = |
| ·100 = 1, |
| | 100 | |
a
3 = a
2·q = 1·100 = 100
a
4 = a
3·q = 100·100 = 10000, ....
czyli że wyrazy ciagu rosną nieograniczenie. Ciąg nie jest zbieżny do żadnej liczby, w
szczególności nie jest zbieżny do 0.
Nie jest to bardzo "naukowa" metoda, ale skuteczna − zawsze warto obliczyć kilka początkowych
wyrazów ciągu, co pozwala zauważyć tendencję.
Naukowo − wystarczy pokazać, że dla dowolnej dodatniej liczby M rozwiązaniami nierówności
a
n > M
jest nieskończenie wiele liczb n. W tym wypadku pokazać rozwiązanie nierówności
a
1q
n−1 > M
100
n−2 > M
Jeżeli umiesz dokończyć i aż tak tego wymagają, to dokończ (trzeba zlogarytmować stronami).
26 maj 22:14
Martiminiano: Zad. 5
Skoro lewa strona jest szeregiem zbieżnym geometrycznym, to możemy skorzystać ze wzoru na jego
Δ=.....
x
1=.... x
2=.....
26 maj 22:20
Martiminiano: Czwarte jest bardzo nieczytelne, przy ułamku użyj wielkiej litery "U".
Ad. 3
0,(12)=0,12+0,0012+0,000012......
Zauważ, że kolejne wyrazy tworzą ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie równy 0,12 i ilorazie
| | 1 | |
równym |
| . Skoro iloraz |q|<1 możemy znowu skorzystać ze wzoru |
| | 100 | |
| | 12100 | | 12 | | 100 | | 12 | |
S= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 1−1100 | | 100 | | 99 | | 99 | |
26 maj 22:29
Martiminiano: W zadaniu drugim również popraw ułamki bo są nieczytelne.
26 maj 22:31
Cezary: Ok poprawiam
Zad 2.
| | (n2−16)(n+2) | |
d) lim |
| = |
| | n3−2n+1 | |
Wszędzie n−−> znak nieskończoności
Zad 4.
Ustal dla jakiej wartości x szereg jest zbieżny
Dzięki jeszcze raz
26 maj 22:58
Martiminiano: a) 0, co widać choćby podstawiający kolejne liczby za n
b) wyłączasz n przed nawias w liczniku i granicą jest 1
| | 2 | |
c) 4, bo granicą z 4 jest 4, a z |
| jest 0 |
| | n2 | |
d) wyłączasz n
3 przed nawias, granica to 1
e) tak samo jak w c, granica to
√3
26 maj 23:41
Martiminiano: Zad. 4
Oblicz iloraz i rozwiąż nierówność −1<q<1
26 maj 23:46
Martiminiano: | | 1 | |
Poprawka w podpunkcie b granicą jest |
| |
| | 2 | |
26 maj 23:49
Cezary: Dziękuje za pomoc
27 maj 23:07