ZWF
Ilianaa: jak oblicza się zbiór wartości funkcji?
7 cze 10:52
Basia: to zależy od funkcji;
najogólniej rzecz biorąc szuka się granic na końcach przedziałów, w których funkcja jest
określona i jej ekstremów lokalnych, ale to wykracza poza program szkolny
podaj konkretne przykłady
7 cze 11:03
Ilianaa: a więc mam funkcję wymierną
f(x)=3x−2 i w mianowniku x+1
polecenie : podaj zbiór wartości funkcji.
7 cze 11:06
Basia: Odpowiedź dostaniesz w poprzednim poście.
7 cze 11:19
Basia: Sorry nie tu miałam to napisać. Już tłumaczę
7 cze 11:20
Basia: sposób pierwszy
f(x) = 3x−2x+1
x+1≠0 ⇔ x≠−1
ta funkcja jest funkcją homograficzną
będzie więc miała jedną asymptotę poziomą i jedną pionową
aby ustalić ich położenie przekształcamy wzór funkcji
f(x) = 3x+3−5x+1 = 3(x+1)−5x+1=3(x+1)x+1−5x+1
f(x) = −5x+1+3
czyli wykres tej funkcji powstaje w wyniku przesunięcia wykresu funkcji
g(x) = −5x
o wektor [−1;3]
asymptotami g(x) są osie OX i OY
asymptotami f(x) będą więc proste
x=−1 (pionowa)
y=3 (pozioma)
stąd wynika, że zbiorem wartości jest R\{3}
7 cze 11:28
Ilianaa: tak, mam takie rozwiązanie

ale, nie rozumiem przekształcenia tego wzoru
7 cze 11:31
Basia: sposób drugi
rozwiązujemy równanie
3x−2x+1=m
i badamy dla jakiej wartości parametru m nie ma ono rozwiązania
x+1≠0 ⇔ x≠−1
3x−2x+1=m
3x−2=m(x+1)
3x−2=mx+m
3x−mx = m+2
(3−m)x = m+2
1. 3−m=0 ⇔ m=3
0*x=3+2
0=5
sprzeczność
dla m=3 równanie nie ma rozwiązania
2. 3−m≠0 ⇔ m≠3
mamy prawo podzielić przez 3−m
x = m+23−m
dla każdego m≠3 równanie ma jedno rozwiązanie
wniosek:
jedyną wartością jakiej funkcja nie może przyjmować jest m=3 czyli
ZWF = R\{3}
7 cze 11:33
Basia:
3x−2 = 3x + (3−5) bo 3−5=−2
3x−2 = 3x+3−5
a dobiera się to tak, żeby po wyłączeniu liczby przed nawias dostać to samo co w mianowniku
gdyby to było
h(x) = 3x−2x+2 = 3x+6−8x+2 = 3(x+2)−8x+2
gdyby to było
k(x) = 3x−2x−1 = 3x−3+1x−1 = 3(x−1)+1x−1
i tak dalej
7 cze 11:37
kasia: | | 1 | |
jak wyznaczyć zbiór wartości y=X |
| |
| | log5x | |
17 lut 11:04
marta: Jak obliczać te funkcje ? :c
27 maj 06:34
PW: A co Ty wyciągasz temat sprzed prawie 3 lat i zadajesz takie pytanie "ni w pięć ni w dziewięć?
27 maj 11:09
Riczi : Jak wyznaczyć zbiór wartości funkci określonej wzorem f(x)=3x+4/x2+1 , x∊R
2 gru 19:59