oblicz pole rombu ABCD, jeśli A(−2,−1), BC=[3,4], a wektor CD jest rownoległy do
nanan: oblicz pole rombu ABCD, jeśli A(−2,−1), BC=[3,4], a wektor CD jest rownoległy do osi OX.
Jak to zrobić z rysunkiem?
27 maj 00:00
pigor: ..., otóż z warunków zadania, własności rombu
i wektorów równoległych w rombie ABCD:
jeśli A= (−2−1) i BC= [3,4}, to D= (−2+3,−1+4)= (1,3)
i niech B=(x,−1), to C= (x+3,3), to wektory przekątnych
AC= [x+3+2,3+1]=
[x+5,4] i
BD= [1−x,3+1]=
[1−x,4]
takie, że AC ⊥ BD ⇔ [x+5,4]◯[1−x,4]=0 ⇔ (x+5)(1−x)+4*4= 0 ⇔
⇔ x−x
2+5−5x+16= 0 ⇔
x2+4x−21= 0 ⇔
x= −7 v x=3, a więc
są 2 takie przystające romby o polu powierzchni :
PABCD= 12|AC| * |BD|=
12√ 82+42 *
√(−2)2+42, czyli
PABCD= 12*4
√5*2
√5= 4*5=
20 − szukane
pole rombu . ...
27 maj 00:52
Eta:

BC=AD=[3,4] ⇒ D(−2+3, −1+4)=(1,3)
|BC|=|AB|= 5 i DC ∥ AB ∥OX ⇒ B(−2+5, −1)= (3, −1) lub B
1(−2−5, −1)=(−7,−1)
Są dwa takie przystające romby
AB=[5,0]
AD=[3,4] to P= |5*4−3*0|=
20
27 maj 02:09
Eta:
Można jeszcze tak:
|BC|= |AB|=a=5 A(−2, −1) , D(1,3) −− jak wyżej
z treści zadania AB ⊂ y=−1 , DC⊂ y=3
to h= 4 i a=5 to P=a*h= 20
28 maj 00:52