Proszę o całe rozwiązanie z wytłumaczeniem bo tego nie potrafie
Bobek: znajdź równanie prostej przechodzącej prze punkty a=(−2,−5) B=(3,5)
Sprawdz czy punkty c=(5,13) d=(2,3) należą do tej prostej
2.Znajdź rownanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y+2x−3=0 i przechodzązej przez
punkt
p=(1,3)
27 maj 18:48
27 maj 18:50
Bobek: A mógłbyś to rozwiązać lub coś w tym styylu bym sobie sprawdził
27 maj 18:52
Bobek: ?
27 maj 18:54
Bobek: Może ktoś?
27 maj 19:03
Przemysław: Przykład prosta przechodząca przez punkty:
A=(1,1)
B=(2,3)
y=ax+b
2=a
b=3−2a=−1
y=2x−1
Coś w tym guście.
27 maj 19:06
J:
| | 1 | | 1 | | 5 | |
2) y = −2x + 3 , prostopadła: y = |
| x + k , 3 = |
| *1 + k ⇔ k = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 5 | |
szukana prosta: y = |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 maj 19:07
Przemysław:

Prosta prostopadła do y=2x−1 i przechodząca przez C=(0,0)
y
2=a
2x−b
2
b
2=0
27 maj 19:14