matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc :)
123qwe:
Napisz rownania stycznych do okregu x
2
+y
2
=25 przechodzacych przez punkt A=(−4,3)
28 maj 00:24
Eta:
A(−4,3) ∊ do tego okręgu , bo (−4)
2
+3
2
=25 styczna ma równanie : x
A
*x+y
A
*y=25 ⇒
−4x+3y=25
28 maj 00:44