obwod trojkata rownoramiennego
MartA: Mam zadanie: W trojkat rownoramienny o podstawie AB o dlugosci 8 cm wpisano okrag. Pkt styczny
D okregu z bokiem AC dzieli go w stosunku AD do DC jak 1 do 3. Oblicz obwód trojkata.
Pomóżcie proszę .
27 maj 22:19
pigor: ... z warunków zadania |AD|=
12|AB|= 4, zatem :
Ob.B.ΔABC= 8+2(4+3*4)= 8+2*16= 8+32=
40 − szukany
obwód . ...
27 maj 22:27
Eta:

Obwód L=.............
27 maj 22:29
Eta:
27 maj 22:30
MartA: A jak odwrocimy proporcie 1 do 3 na 3 do 1? Jaki bedzie mialo to wplyw na wynik? I skad wzieles
inf ze AD to 1/2 AB. To twierdzenie?
27 maj 22:36