Równanie różniczkowe Bernulliego
Łukasz: xy'−2y−xylnx=0
nie wiem jak mam wybrnąć z podstawienia: z=y1−n bo w tym przykładzie n=1 więc dostaję że
z=y0. co mogę z tym dalej zrobić?
30 maj 17:57
jakubs: To nie jest r.r. Bernoulliego,ja bym podzielił przez x, a później jechać schematem, jak przy
zwykłych równaniach różniczkowych niejednorodnych
dalej:
| dy | | y | |
| =2 |
| <− rodzielić zmienne, |
| dx | | x | |
itd..
30 maj 18:03
J:
dokładnie tak
30 maj 18:07
Łukasz: czyli z "y" nic nie robię i traktuję to jako równanie liniowe ?
30 maj 18:11
J: Dzielisz przez y i mnozysz przez dx
30 maj 18:20
Mariusz: ln|y|=2ln|x|+xln|x|−x+C
ln|y|=ln|x|(2+x)−x+C
y=Cx
(2+x)e
−x
31 maj 00:26