:)
Jacek: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = |x−1|−3 , x nalezy do R
b) Zapisz wzór funkcji f bez uzycia znaku wartosci bezwzględnej
c) Naszkicuj wykres funkcji f
d) podaj zbior wartosci funkcji f
31 maj 14:33
J:
= x − 4 dla x ≥ 1
= −x − 2 dla x < 1
31 maj 14:38
5-latek: b) otoz tak definicja wartości bezwzględnej będzie tu potrzeba czyli
|x|=x dla x≥0 i |x|=x dla x≤0
zobacz watoesc bezwzgledna się zeruje dla x=1 bo |x−1|=0 dla x=1
To teraz zobacz
dla x≥1 f(x)= |x−1|−3= x−1−3= x−4
dla x<1 f(x)=|x−1|−3 (teraz to co w module będzie ujemne dla takich xow wiec opuszczając
wartość bezwzgledna zmieniamy znak na przeciwny wiec f(x)= −(x−1)−3 = −x+1−3 = 1−x−3= −x−2
wiec ten wzor funkcji bez wartości bezwzględnej możemy zapisac tak
f(x)= {x−4 dla x∊<1,∞)
{−x−2 dla x∊(−∞,1)
teraz podpunkt c)
Sprobuj narysować ten wykres teraz
31 maj 14:43
5-latek: ma być |x|=−x dla x<0
31 maj 14:44
31 maj 14:45
5-latek: A po co wolfram do tak prostej funkcji ?
On ma to sobie sam narysować. Na sprawdzianie nie poprosi o dostep do woframa
31 maj 14:47
B156: Skoro pyta tu to pewnie nie wie jak zrobić, a jak jest leniwy i nie chce mu się uczyć to ma
problem, nic nie napisał , że chce żeby mu to wytłumaczyć. Poza tym skoro pyta o takie proste
zadanie to wątpię żeby wiązał przyszłość z nauką ścisłą...
31 maj 14:50
5-latek: Pewnie ze nie wie , bo poprosiłem go żeby zalozyl nowy temat
31 maj 14:53
31 maj 14:54
5-latek: Jacek czy wiesz jak narysować ten wykres ?
31 maj 14:54
Jacek: Cos takiego ?
31 maj 14:55
B156: dla x=−3
|−3−1|−3 =4−3=1
bo moduł z |−4|=4
31 maj 14:57
B156: taki przykład
31 maj 14:57
Jacek: juz wiem co zle zrobilem z wykresem
31 maj 15:01
B156: I taki wyres Ci nie wyjdzie, przyjmij sobie np że 1 kratka to 1 w tedy wyjdzie Ci piękna linia
a tak masz jakieś łuki
31 maj 15:01
5-latek:

Nie taki ma być wykres .
dla x<1 f(x)= −x−2 (niebieski ale tylko ta czesc wykresu dla x<1
dla x≥1 f(x)= x−4 (czerony ale tylko ta czesc wykresu dla x≥1
czyli f(x)=|x−1|−3 to zielony wykres
d) teraz po osi OY odczytaj zbior wartości tej funkcji
31 maj 15:02
Jacek: <−3, ∞ ) ?
31 maj 15:04
5-latek: Zgadujesz czy jesteś pewien ?
31 maj 15:06
31 maj 15:08
5-latek: Kolega Cie poprowadzi już dalej .
31 maj 15:09
Jacek: nie zgaduję
31 maj 15:10
Jacek: B156: Zwf : <0, 5>
31 maj 15:10
B156: Dlaczego uważasz że <0, 5> ?
Po czym to wnioskujesz ?
I dlaczego piszesz że nie zgadujesz? Tu cie nikt oceniać nie będzie, albo chcesz się nauczyć
tego albo odklepać, ale wiedz że przez całą edukację się to będzie ciągnąć ...
31 maj 15:14
Jacek: Zbior wartosci odczytujemy z osi OY.
31 maj 15:15
Jacek: Pozostaly mi 2 lata nauki matematyki , wiec byle do matury .
31 maj 15:16
Jacek: A napisalem ze nie zgaduje, poniewaz kolega wyzej pytal.
31 maj 15:19
B156: Tak, ale dlaczego x miałby się kończyć na 5 ? po prostu skończył się narysowany wykres, ale ta
funkcja biegnie dalej, można ją rysować w nieskończoność.
Wzór tej funkcji to: f(x)=|x|
Przyjąłeś , że ta funkcja kończy się na y=5, a co będzie jak wstawisz x=50?
Tak samo jak w tamtym wykres się kończył na jakiejś wartości ale nie dlatego że się kończy
funkcja, tylko dlatego , że się skończyło po prostu miejsce.
31 maj 15:20
B156: Ale tą maturę trzeba zdać... A sama matura nic Ci nie da... Chyba ,że jesteś w technikum
31 maj 15:21
Jacek: Rozumiem , a więc w funkcji z mojego zadania, mogę przyjac, ze Zwf <−3, ∞ ) ?
31 maj 15:22
B156: Tak, ale dalej tego nie rozumiesz. Spróbuj odczytać te wartości z wykresu który wstawiłem.
31 maj 15:24
Jacek: Mniej wiecej rozumiem juz
31 maj 15:26
B156: To odczytaj
31 maj 15:28
Jacek: Df : (−∞, ∞ )
Zwf: <0, ∞)
31 maj 15:32
B156: Tak, dokładnie.
Masz jakieś pytania ?
31 maj 15:37
31 maj 15:40
B156: Do wykresu funkcji f(a) = (2a−x)(2a+x) gdzie x należy do R, nalezy punkt A(1,3)
Wyznacz wartość parametru a
Punkt zapisujesz w postaci np B(x,y)
W zadaniu jest " gdzie x należy do R, nalezy punkt A(1,3)"
Czyli podstawiasz do funkcji i wyznaczasz a, a to jest podstawówka.
31 maj 15:49
Jacek: f(a) = (2a−1)(2a+1) o to chodzi ?
31 maj 15:51
B156: zamiast f(a) możesz zapisać y, czyli za f(a) podstawiasz wartość y tego punktu
31 maj 15:52
Jacek: f(3)= (2a−1)(2a+1)
31 maj 15:58
B156: 
!zamiast


f(a) możesz zapisać y, czyli za f(a) podstawiasz wartość y tego punktu
31 maj 16:21
Jacek: A(1,3) , więc x=1, a y=3 , albo ja źle widzę.
31 maj 16:23