rownania
dsfsfdfdsdfs: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155. Wyznacz te liczby
2n+ (2n+1)2+(2n+3)2=155
czy dobrze ulozylem rownanie?
28 maj 18:14
vaultboy: Niestety nie.
Może być np.
(2n−1)2+(2n+1)2+(2n+3)2=155
28 maj 18:16
dsfsfdfdsdfs: a moglbys to jakos wytlumaczyc po krotce?
28 maj 18:17
dsfsfdfdsdfs: a np tak? (2x+1)²+(2x+3)²+(2x+5)²=155
28 maj 18:18
Mila:
2n to liczba parzysta dla n∊N
(2n+1)2+(2n+3)2+(2n+5)2=155
Albo
(2n−1)2+(2n+1)2+(2n+3)2=155
28 maj 18:25
Eta:
Właśnie o to "albo" chodzi ( prościej się wtedy liczy
28 maj 21:15