ułamek z ujemną potęgą
Adam: Jak policzyć
1/314x25x10do potęgi −6
Proszę o szybką odpowiedź
31 maj 09:37
5-latek: A co to za bohomazy sa ?
31 maj 09:40
Adam: 1/314x25x10−6
31 maj 09:41
5-latek: Masz tam Kliknij po więcej przykladow zobacz jak się zapisuje ulamki
Poza tym x to nie jest symbolem mnożenia (kiedyś owszsem ) ale teraz symbolem mnożenia jest (*)
31 maj 09:44
Adam: A krok po kroku ? wynik jest 127,4 Ale mi nie wychodzi
31 maj 09:45
5-latek: naprawdę musisz to zapisac porządnie żeby wyliczyć
31 maj 09:47
31 maj 09:48
Janek191:
| | 106 | | 1 000 000 | |
= |
| = |
| ≈ 127,4 |
| | 314*25 | | 7 850 | |
31 maj 09:50
Adam: Dziękuję za pomoc

już rozumiem
31 maj 09:55
5-latek: Albo tak
314=3,14*10
2
25= 2,5*10
wiec mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| ≈127,4 |
| | 3,14*102*2,5*10*10−6 | | 7,85*10−3 | | 0,0785 | |
31 maj 09:59