oblicz pole
cxxx:

Oblicz pole ABCD nie korzystając z tw sinusów lub cosinusów
stosunek P
1 : P
2 =1:2
30 maj 20:32
Kacper:
Skorzystaj z tego, że |AC|=a
30 maj 20:41
cxxx: zauwazyłem to

mam policzone pole równobocznego ACD, ale potrzebuje pole ABC
30 maj 21:38
cxxx: promien jest równy 6, zapomniałem dopisac
30 maj 21:38
Mila:
Sam narysowałeś i oznaczyłeś, czy przerysowałeś z książki?
Na rysunku niezgodne wielkości trójkątów z proporcją.
Może napisz dokładnie treść zadania.
30 maj 23:14
Bogdan:
| 1 | |
R = 6, |
| a√3 = 6 /*√3 ⇒ a = 6√3, β = 60o − α, |BD| = e |
| 3 | |
| 1 | | 1 | |
2*PABD = PBDC ⇒ 2* |
| *a*e*sinα = |
| *a*e*sinβ |
| 2 | | 2 | |
| √3 | | 1 | |
2sinα = sinβ ⇒ 2sinα = sin(60 − α) ⇒ 2sinα = |
| cosα − |
| sinα |
| 2 | | 2 | |
5 | | √3 | |
| sinα = |
| cosα ⇒ 5sinα = √3cosα /2 ⇒ 25sin2α = 3cos2α |
2 | | 2 | |
| 3 | |
25sin2α = 3(1 − sin2α) ⇒ sin2α = |
| |
| 28 | |
| √3 | |
Pole trójkąta ABC: PABC = 2*62*sin120*sinα*sinβ = 72* |
| *sinα*2sinα = |
| 2 | |
| 3 | | 54√3 | |
= 72√3*sin2α = 72√3* |
| = |
| |
| 28 | | 7 | |
Ponadto można w tym zadaniu wykazać, że d = 2c
31 maj 01:41
cxxx: dziekuje

odpowiedz jest prawidłowa. Z jakiego wzoru liczyles Pabc ?
31 maj 03:18
Bogdan:
Pole trójkąta przy danych miarach kątów wewnętrznych: α, β, γ oraz znanej długości
promienia okręgu opisanego można obliczyć z zależności: P = 2R2*sinα*sinβ*sinγ
31 maj 11:45
cxxx: a no tak

czyli przy załozeniu ze d=2c mozna tez wyliczyc z c*2c*sin120 ?
31 maj 14:08
Bogdan:
| 1 | |
Tak z małym zastrzeżeniem, P = |
| c*2c*sin120o, tu trzeba jeszcze wyznaczyć |
| 2 | |
długość c
31 maj 14:32