Miejsca zerowe i zadania z parametrem
Hela: Witam, mam problem z następującymi zadaniami:
1. Wyznacz te wartosci parametru a, dla ktorych parabola y=−x2 +ax ma w punkcie przecięcia z
osia OX styczną nacgylona do tej osi pod katem 30 stopni.
2. Wyznacz liczbe miejsc zerowych funkcji: f(x)= x3 + 3x2 +kx + k w zaleznosci od wartosci
parametru k.
31 maj 15:16
31 maj 15:24
Hela: f'(x)=−2x+a
f'(0)=√3\3
a= √3\3
w odpowiedziach jest tez −√3\3. Z czego to wynika?
31 maj 15:33
J: Drugi punkt przeciecia x = a
f`(a) = tg30
31 maj 16:00
Mela: Aa, juz wszytsko wiem! Dzięki!
31 maj 16:17