planimetria
Emshya: Dany jest trapez prostokątny ABCD o kątach prostych przy wierzchołkach A i D opisany na okręgu.
Oblicz pole trapezu jeśli wiadomo że SB=8 i SC=6 gdzie S jest środkiem okręgu. Od czego zacząć
bo jakoś nie mam pomysłu?
28 maj 22:28
vaultboy:

Polecam zacząć od zrobienia rysunku.
Jeśli oznaczymy przez r promień naszego okręgu to dostaniemy, że:
r
2+x
2=6
2 (Pitagoras)
r
2+y
2=8
2 (j.w.)
Zrzutujmy C na AB i oznaczmy ten rzut przez E.
Wtedy CE=AD=2r
oraz CE
2+EB
2=CB
2
czyli
(2r)
2+(y−x)
2=(x+y)
2
Masz układ 3 równań z 3 niewiadomymi.
Dalej chyba sam(a) dasz radę.
28 maj 22:44
pigor: ..., ΔBSC − prostokątny (...

łatwo wykazać), więc z warunków
zadania |BC|= 10 i r *10= 6 *8 ⇒
r= 4,8 i x
2= 6
2−r
2 ⇒ x
2= 1,2*10,8 ⇒
⇒
x= 3,6, zatem
PABCD=
12(r+x)*2r=
12*8,4*2*4,8=
40,32 . ...
28 maj 22:56
Mila:
ΔCSB− Δprostokątny (łatwo możesz wykazać)
|CB|
2=6
2+8
2
|CB|=10
6*8=10r
r=4,8
h=|AD|=2r=9,6
Sumy długości boków przeciwległych są równe.
|AB|+|DC|=|BC|+|AD|
|BC|+|AD|=10+9,6
28 maj 23:00
Emshya: ok dziękii
28 maj 23:24
pigor: ..., a ja... zapomniałem we wzorze na pole o dolnej podstawie trapezu..
28 maj 23:30
masakra:
"Masz układ 3 równań z 3 niewiadomym" wg niejakiego vaultboy − do dupy z taką
poradą.
28 maj 23:56
Bogdan:

Szkic.
| | 6*8 | |
|BC| = √62 + 82 = 10 i r = |
| = 4,8, pole trapezu P = 6*8 + 2*4,82 = 94,8 |
| | 10 | |
29 maj 00:37
vaultboy: masakra:
"Masz układ 3 równań z 3 niewiadomym" wg niejakiego vaultboy − do dupy z taką
poradą.
Dziękuje za krytykę.
Rozwiązanie:
r2+x2=62
r2+y2=82
r2=xy
Dostajemy
xy+x2=62 (1)
xy+y2=82 (2)
sumując otrzymuję
x2+2xy+y2=100
czyli (x+y)2=100 ⇒ x+y=10
odejmując (1) i (2) otrzymuję
(y−x)(x+y)=64−36=28
czyli y−x=2,8
Stąd można wyliczyć x i y oraz po wyliczeniu x,y dostajemy r
29 maj 18:49