Funckja homograficzna
Monika: Dany jest układ równań liniowych
mx−2my=5−m
mx+my=2m−1
, gdzie m jest parametrem. Wyznacz rozwiązanie (x, y) tego układu, a następnie naszkicuj
wykres funkcji f(m) = |x|/y
Wyliczyłam, że x = (m+1)/m , y=(m−2)/m
Nastepnie wartość bezwzględną rozpisałam na dwa przypadki:
bez zmiany znaków dla m∊(−∞,1> oraz <0,+∞)
zmiana znaków dla m∊(−1,0)
Mam założenia, że m≠0 m≠2
Dla pierwszego warunku mam funkcję (m+1)/(m−2), a dla drugiego −(m+1)/m−2
I problem mam przy narysowaniu tej funkcji. Jak mam to zrobić z tymi przedziałami,
przesunięciem itd? Proszę o pomoc .
30 maj 10:57
Tadeusz:
Nazbyt prędko (i pochopnie) uprościłaś to sobie
| | m|m+1| | |
f(m)= |
| i musisz rozpatrzyć to w trzech przedziałach |
| | |m|(m−2) | |
30 maj 11:53