wartość największa i najmniejsza funkcji
magda: Jak oblicza się wartość największą i najmniejszą funkcji ? Móglby ktos wytlumaczyc na
przykladach?
np. mam fnckję f(x)=−x
4−2x
3−2x+1 w przedziale <−1,2>
a co jesli przedzial bylby otwarty obustronie? bardzo proszę o pomoc
28 maj 21:24
28 maj 21:25
magda: poprawka f(x)=−x4+2x3−2x+1
28 maj 21:26
magda: tam są tylko funkcje kwadratowe
28 maj 21:30
Przemysław: Poszukać ekstremów,
wyliczyć w nich wartości,
jeżeli przedział domknięty to jeszcze wartości na krańcach.
I z tych wszystkich wybrać max.
28 maj 21:33
Przemysław: Znaczy się max dla największej i min dla najmniejszej oczywiście
28 maj 21:34
PW: Pytanie zasadnicze:
− Czy uczyłaś się już o pochodnej funkcji i jej zastosowaniach?
28 maj 21:35
magda: tak tak
28 maj 21:37
magda: nie mogę tego rysować,wszystko muszę wyliczyć, pomoże ktoś po kolei ładnie ?
28 maj 21:37
PW:
f'(x) = − 4x3 − 6x2 − 2
Z lenistwa powiem tak:
− Na pewno dla x > 0 pochodna ta jest ujemna, zatem na pewno f jest malejąca na przedziale
(0, ∞).
Pokombinuj jak pokazać znak pochodnej na przedziale (−1, 0)
28 maj 21:47
Przemysław: A kto mówi o rysowaniu?

Ekstremów możesz poszukać przyrównując pochodną do zera.
Jak pochodna równa zero, to funkcja w tym punkcie się nie zmienia, a więc
albo rosła i będzie malała,
albo malała i będzie rosła,
albo jest punkt przegięcia − gdy 2. pochodna zero (tych punktów nie potrzebujemy, ale nie
trzeba ich odrzucać koniecznie, bo ich liczba jest ograniczona).
28 maj 21:47
magda: no wlasnie nie bardzo to rozumiem,dlatego pytam ,ale moze sobie poradze
28 maj 21:51
Martiminiano: "Dana jest funkcja ciągła w przedziale <a;b> i różniczkowalna w przedziale (a;b). Aby wyznaczyć
wartość największą i najmniejszą funkcji w przedziale <a;b>, musimy porównać wartości funkcji
w punktach, w których ma ona ekstrema oraz jej wartości na końcach przedziału <a;b>."
28 maj 21:56
PW: Zmienione zostało określenie funkcji, w związku z czym moja pochodna z 21:47 i uwaga o jej
ujemności są nieaktualne.
f'(x) = − 4x3 + 6x2 − 2.
28 maj 23:19