proszę o rozwiązanie :)
marta2:

Przyprostokątne trójkąta ABC (rysunek obok) mają długości 10 i 15.
Oblicz pole kwadratu ADEF.
29 maj 18:53
vaultboy:

ΔCFE≈ΔCAB (cecha kkk)
Wystarczy znaleźć długość boku kwadratu
Z podobieństwa trójkątów otrzymuję
| x | | x+r | | 10 | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| ⇒3x=2r |
| r | | r+y | | 15 | | 3 | |
oraz x+r=10 czyli dostajemy x=4 r=6
Pole wynosi r
2 czyli 36j
2
30 maj 18:39
masakra:
Wprowadzenie x oraz y jest zbędne,
| 10 − r | | 10 | |
| = |
| stąd r = 6 |
| r | | 15 | |
vaultboy lubi układy z trzema zmiennymi, masakra
30 maj 19:01
vaultboy: Widzę, że masz o coś spinę do mnie.
Wprowadziłem oznaczenia x,y po to, żeby to było bardziej widoczne.
Jak ci się jeszcze nie znudziło wypominanie o układ z trzema zmiennymi to super, jakbyś mógł to
daj znać co cię tak zirytowało.
31 maj 01:36