całki
Moniczka: Oblicz całki:
A) ∫ x
3+4x
2−2x+3/(x
2+x)(3+x
2) dx
B) ∫ e
−2x sin3x dx
Pomoże ktoś?
29 maj 10:38
J:
A) rozkład na ułamki proste
B) dwukrotnie przez części , przyjmując każdorazowo: e−2x jako pochodną
29 maj 10:47
Moniczka: Rozpiszesz kolego moj drogi od a do z? Prosze Cie bardzo serdecznie
29 maj 10:53
J:
Roboty za Ciebie nie odwalę , to Ty studiujesz , nie ja ..
Masz poczatek..
∫e
−2xsin3xdx = ...
v' = e
−2x u = sin3x
| | 1 | |
v = − |
| e−2x u' = 3cos3x |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
...= − |
| e−2x*sin3x + |
| ∫e−2xcos3xdx = ... |
| | 2 | | 2 | |
v' = e
−2x u = cos3x
| | 1 | |
v = − |
| e−2x u = −3sin3x |
| | 2 | |
| | 1 | |
..... na końcu pojawi się : − |
| ∫e−2xsin3x ... i przeniesiesz ją na lewą strone |
| | 2 | |
29 maj 11:04
J:
| | A | | B | | Cx + D | |
A) rozkładasz na ułamki proste: |
| + |
| + |
| |
| | x | | x+1 | | x2 + 3 | |
29 maj 11:15