matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 999,
998
,
997
,
996
,
995
,
994
,
993
,
992
, ...,
całe
Zadania
Odp.
6
wojtek210696:
sin
2
( 2x +π/3) = 1
5
alm:
Uprość wyrażenie:
3
√
5
√
2
+7
−
3
√
5
√
2
−7
|()
3
5
LLL:
:::rysunek::: Znajdź długość promienia okręgu opisanego na czworokącie ABCD. Pomocy, nie umiem tego zrobić,
5
zagubiona:
Dwa zadania z ciagow, z ktorymi nie wiem co zrobic:
4
ak:
:::rysunek::: okrąg o środku O i promieniu 3 jest styczny zewnętrznie do okręgu o środku S i promieniu 1.
8
martyna:
Dany jest punkt A(−4,−3) B(8,3) C(6,7) D(−6,1). a) Oblicz obwód prostokąta ABCD
3
mmm:
Dany jest punkt A (−2, 5) oraz prosta k: −2y + 2 =0 . Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków kwadratu ABCD, wiedząc że przekątna BD zawiera zię w prostej k
5
marti:
W okrąg o promieniu 4 cm wpisano trapez równoramienny , którego podstawa jest średnicą okręgu, a ramię ma długość 4 cm. Oblicz pole tego trapezu oraz miarę kąta między przekątnymi. Nie wiem
11
Ania:
Dla jakiego m funkcja f(x)=(m
2
+9)(x+4) jest rosnąca
1
Zenek:
8
1
9
*
3
√
4
1
Zenek:
(0.2)
12
: (
1
125
)
4
5
d:
Urna zawiera 20 kul białych i 20 kul czarnych. Dwie kule wybieramy jednocześnie z urny. Prawdopodobieństwo, że wybrane kule są tego samego koloru wynosi... Bardzo proszę o pomoc
6
Sylwia:
Zbadaj monotoniczność ciągów :
3n
2
− 2
a ) an =
n + 1
b) an = 3n
2
− 2n + 4
40
bezendu:
MIla
Mogłabyś sprawdzić i poprawić ewentualne błędy w zapisie ?
1
Zenek:
3√x
4
x √x −−−−−−−−−−−−−−−−−
2
Lidia:
Punkty A = ( −2 , 3 ) B = ( 3 , −2 ) są wierzchołkami sześciokąta foremnego ABCDEF . Obwód tego sześciokąta jest równy :
2
ADAMzadanieCIzadam:
Rozwiąż nierówność:
2
Gosia:
w trójkąt ostrokątny o boku a i wysokości h poprowadzonej do tego boku wpisano kwadrat tak, że jeden z jego boków zawiera się w boku c, oblicz długość boku tego kwadratu
13
asdf:
Trivial
3
andrzej:
Znajdź iloraz q ciągu geometrycznego (an) , w którym: a1 = 3 , an = 384 , Sn = 765
2
Mati:
Oblicz zysk oszczędności w wysokości 4000 zł wpłaconych na 2 lata jeżeli stopa procentowa jest stała równa 5% w skali roku a odsetki kapitalizowane są co pół roku.
1
aaaa:
∫
√
1+x
x
dx
4
lolo:
dany jest trojkat rownoramienny ABC o ramionach AC i BC dlugosci 12. kat wiedzy bokami AC i BC ma miare 2α. przez srodek O okregu opisanego na trojkacie i wierzcholek A trojkata
1
wera:
Niech f(x)=〖3x〗
2
+x−2 . Wykaż, że ciąg b
n
=f(n+1)−f(n) jest ciągiem arytmetycznym.
4
albina:
Kąt ostry równoległoboku jest równy 60 stopni, Odległość punktu przeciecia przekatnych od jego boków są odpowiednio równe 2 i 1.Oblicz: długosci jego przekątnych.
7
Licealista D:
Rozwiąż równanie 3
sin
2
x
= 3
cos
2
x
+ 2
7
V.Abel:
obliczyć lim
x→
∞
(n −
√
n
2
−n
)
4
Alaa:
Wśród podanych wielokątów wyznacz wymiary takiego którego pole jest największe: a) wszystkie prostokąty o obwodzie 40
1
Wioolaa:
Zbiór A jest zbiorem wartości funkcji f(x)=(
4
9
)
x
Zatem a. A= (0;∞) b. A=(0;1) c.A=(
2
3
; ∞) d. (
4
9
;∞)
13
Pszemek:
Mam punkty: A=(−2,0) B=(1,1) C=(0,4) D=(−3,3) są one kolejnymi wierzchołkami kwadratu. Środek symetrii kwadratu to (−1,2) i mam wielki problem z określeniem równania osi symetrii tego
2
Zenek:
Udowodnij równość
24
wajdzik:
Zbadaj, czy podane ciągi są ciągami geometrycznymi.
5
Zuziii:
Rozwiaz rownanie. |x
3
−x|+x
2
−1=0
5
wera:
Proszę o pomoc
Dany jest ciąg an= −2n+5. Suma ilu początkowych wyrazów tego ciagu jest równa −140
18
Ulcia:
Pole powierzchni całkowitej walca wynosi 702π, a obwód jego przekroju osiowego jest równy 80 cm,Oblicz objętość tego walca?
7
Sadman:
Chciałabym poprosić kogoś, aby sprawdził, czy dobrze podniosłam wzory vieta do potęgi czwartej, z góry bardzo dziękuję
1
Zenek:
Przedstaw w postaci potęgi
3
ania:
Oblicz długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego, którego obwód jest równy 70cm, a pole wynosi 210 cm
2
4
Amadeusz:
Dany jest trójmian kwadratowy f(x)−2x
2
+4x+5 a) wyznacz największą i najmniejszą wartośc tego trójmianu w przedziale <−32>
7
ania:
oblicz obwód: a)prostokąta o bokach 5 i 7√2
7
kasiaaa:
1. Określ zbiór wartości, msc zerowe oraz współrzędne pkt przecieca wykresu funkcji y=(1/3)
x
+4 − 27 z osią y.
1
karmelka:
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 30cm. Środek ciężkości tego trójkąta znajduje się w odległości 2 i dwie trzecie od podstawy.Oblicz obwód danego trójkąta.
2
Wioolaa:
Wykres funkcji f(x)=4
x
−
1
,
5
przecina oś OY w punkcie?
3
Wioolaa:
Liczba punktów wspólnych wykresów funkcji f(x)=5
x
i g(x)=
5
x
jest równa?
3
Wioolaa:
Liczba punktow wspolnych wykresu funkcji f(x)=3
x
i prostej o równaniu y=0 jest równa ?
1
:):
Jest teraz ktoś ogarniający fizykę? Mam problem, obliczam natężenie pola elektrostatycznego, wychodzi dodatnie, a następnie mam
1
mikia(sz):
:::rysunek::: Wyznacz współrzędne punktów A i B, wiedząc ze punkt C(−5,4) dzieli wektor AB w stosunku
7
alm:
Miary kątów wewnętrznych trójkąta prostokątnego są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a jego obwód jest równy 3(
√
6
+
√
2
). Oblicz długości boków tego trójkąta oraz objętość bryły
2
h20:
jak przekształcić cos
2
(
π
6
+x) + cos
2
(
π
6
−x) ?
10
Gosia:
Ktoś może ogarnia to?
16
kasia:
Wykres funkcji
1
andrzej:
Naszkicuj wykres funkcji: Dana jest funkcja f(x)={2x+5 dla x∊(−
∞
,−1)
2
BLS:
Jak rozwiązuje się nierówności trygonometryczne? Rysujemy wykres i odczytuje rozwiązanie czy algebraicznie?
1
Alaa:
Wśród podanych wielokątów wyznacz wymiary takiego którego pole jest największe: b) wszystkie prostokąty wpisane w trójkąt równoramienny o podstawie długości 8 i wysokości 10 w
10
kasia:
mam problem z funkcją
6
kasia:
ktora ztych liczb jest wieksza?
4
Kuba:
rzucamy 6 razy Złotówka jakie jest prawdopodobienstwo wyzucenia samych orłów i reszek
3
Karol Kamiński:
Wyznacz zbiór wartości funkcji;
5
tales:
Nie potrafię doprowadzić zadania do końca.
7
paulina:
log
9
144− log
9
16+3log
9
3=
3
weronka:
Mam pytanie czy brał ktoś udział w konkursie wyraj indeks na PG
8
Idalia:
:::rysunek::: W trójkącie ostrokątnym ABC wysokości przecinają się w punkcie H.
3
Dzidziuś:
aby układ równian ay−3x=−2 był ukladem nieoznaczonym to co należy wstawic w miejsce a 3x−5y=2
8
orgami:
bardzo proszę o pomoc. Wiem że jest to forum matematyczne , ale może znajdzie się ktoś kto potrafiłby rozwiązać te zadania z fizyki.
2
paulina:
log
9
144 − log
9
16 + 3log
9
27 =
1
martyna:
oprocentowanie lokat długo terminowych w pewnym banku wynosi 2% w skali roku . Oblicz jaką kwotę wpłacono do banku jesli odsetki tej kwoty po 2 latach trwania lokaty wynoszą 808zł.
6
Ted:
Rozwiązać równanie:
2
bar80:
1) Narciarz wjeżdża wyciągiem pod górę i zjeżdża z góry w czasie 0,24 h. Gdyby trasa była o 0,15 km dłuższa, to zjazd trwałby dłużej o 0,005 h a wjazd o 0,015 h. Zakładamy że narciarz i
4
kasia:
http://i46.tinypic.com/29ynm03.jpg
6
maja:
Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 7. Jeżeli pomnożymy ją przez liczbę o przestawionych cyfrach, to otrzymamy 1300. Znajdź tę liczbę.
25
zadanie:
ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, ...., 30} wybieramy jednoczesnie dwie liczby. na ile wszystkich roznych sposobow mozemy to zrobic tak aby otrzymac dwie liczby takie ze ich
2
blacha:
Cześć. Mam takie zadanko: Rozwiąż nierówność tg
4
x + 2tgx ≤ 2tg
3
x + 1, gdzie x∊ (−pi/2, pi/2) .
4
ysiulec:
Witajcie,
3
Roksy:
http://d.naszemiasto.pl/k/r/96/ad/50e713827aafc_o.jpg
3
karmelka:
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 13cm, 12cm. Oblicz odległości środka ciężkości tego trójkąta od wierzchołka kąta prostego.
0
demi:
Witam. Mam pytanie odnośnie progów punktowych na AGH. Na kierunku automatyka i robotyka wynoszą one średnio 910−920,
1
Malina:
hej, mam taką nierowność z wartoscią bezwgledną: |2x−4| + 4x > |2x
2
−4|=0 i o ile z rozpisaniem pierwszej częsci nie mam problemu tak drugiej troche nie rozumiem. |2x
2
−4| moge zapisać jako
6
kasia:
dwa przyklady logarytmów:
2
deniel:
2x+1
5
Rozwiąż równanie
=
x
x+1
6
4
kasia:
Oblicz x korzystajac z wlasnosci logarytmu
5
Roksy:
http://d.naszemiasto.pl/k/r/96/ad/50e713827aafc_o.jpg
4
zadanie:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC , w którym |AB | = 30 , |BC | = |AC | = 3 9 i spodek wysokości ostrosłupa należy do jego podstawy. Każda wysokość ściany bocznej
1
sfsfffs:
Rozwiąż równanie: (3x − 1) + (3x − 5) + (3x − 9) + … + (3x −81) = 441
3
Kun:
Mam dwa zadanka do rozwiązania i niestety nie mam żadnej koncepcji także proszę o pomoc: 1. Sprawdź czy ciąg bn jest arytmetyczny bn = 2n − 3an (an jest arytmetyczny)
2
niki:
Pilnie potrzebuje pomocy. Rozwiążcie takie równanie:
3
pomocyyyy:
oblicz Pc i V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego gdzie wszystkie krawędzie mają po 6cm
1
Tatiana:
Sprawdź czy można wpisać okrąg w czworokąt wypukły, jeżeli jego kolejne boki maja długości:
2
kasia:
Oblicz
√
ab
2
niki:
Rozwiąż równanie: x
3
+2x
2
−4x−8=0
2
Albi:
Firma odzieżowa otrzymała zamówienie na wykonanie 600 kurtek. Aby zrealizować zamówienie firma postanowiła wykonywać dziennie tę samą liczbę kurtek. Po wykonaniu 60% zamówienia usprawniono
5
kk:
6
4
*9
−
4(−4 do potegi) / 4
2
* 12
−
1(do potegi)
2
M:
W partii liczące 194 śrub znajduje się 13 śrub wadliwych. Testujemy 12 śrub. Jakie jest prawdopodobieństwo że wśród testowanych śrub liczba wadliwych wynosi dokładnie 1? Proszę o
3
Olga ;):
Wykaż że do wykresu funkcji y=√2x−√3 nie należy żaden punkt o obu współrzędnych wymiernych.
1
AmatorWrazen:
Mam pytanko...
7
akante:
f(x)=(3m−5)x
2
−(2m−1)x+0.25(3m−5)
2
amelcia:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla ktorych dziedzina funkcji f(x)=log(mx
2
+4mx+m+3) jest zbior wszystkich liczb rzeczywistych.
2
inoo:
Oblicz P(B\A), mając dane:
3
pioterek:
Funkcja f dana jest wzorem f(x)= 1+ sin(−x) + cos(π/s + x). Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie (fx) = m ma dwa rozwiązania w przedziale <π,2π>
0
ahu8:
Ilog
2
(x−1)I−4=x
2
−4x
1
ola:
uporzadkuj liczby od najmniejszej do najwiekszej
2
magda:
jak doprowadzic taki uklad rownan do rownania kwadratowego? :
3
CHI:
Punkt M=(2,−5) jest wierzchołkiem kwadratu.Jeden z jego boków zawiera się w prostej o równaniu x+2y−7=0.Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.
3
Bartek jestę:
(x, −x
2
+2) co to oznacza
i jak z tego narysować wykres funkcji XD
2
ola:
3 pierwiastki z 16 razy 2 pierwsiatki razy 4 pierwiastki z 8.
5
mastamari93:
1. Oblicz : Oblicz sin
2
27stopni + sin
2
63stopni.
2
niki:
Rozwiąż następujące równanie wielomianowe metodą rozkładu na czynniki: a) x
3
− 7x
2
+14x−8=0
0
znajdz liczby rzeczywiste x , y spełniające podane równania:
2
ola:
√
5
√
5
√
5
3
Grosia:
W trójkącie o polu 1/4ab dwa boki mają długości a i b. Znajdź długość trzeciego boku.
10
kujawa:
rozwiąż równanie:
9
moni66:
:::rysunek::: Proszę o pomoc :
4
ankaaa:
proszę o pomoc : znajdź rozwiązanie : 2
x
+ 1 = 3
y
3
kk:
8 do potegi 2/3 razy 32 do potegi −3/5
2
M:
W partii liczące 194 śrub znajduje się 13 śrub wadliwych. Testujemy 12 śrub. Jakie jest prawdopodobieństwo że wśród testowanych śrub liczba wadliwych wynosi dokładnie 1? Proszę o
3
Bartek jestę:
Dana jest funkcja f, określona za pomocą zbioru par uporządkowanych: {(x, −x2 +2): X∊C ∧ I x+2I ≤3
2
Dominika:
Trójkąt prostokątny ABC, w którym przeciwprostokątna AB ma długość a oraz kąt ma miarę α, obraca się wokół prostej zawierającej bok AC.
2
pomocyyyy:
Oblicz V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jeśli jego krawędź boczna ma : a) 10cm a Pp jest równa 72cm
1
Ania:
Proszę o pomoc z tym zadaniem: wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych dla cos
2
15/17
3
zapisz podane liczby w postaci trygonometrycznej:
0
Reggaewilk:
:::rysunek::: W trapezie ABCD dane są <DAB =90 stopni <ABC= 30 stopni CE= 8 gdzie CE jest wysokością
4
Adrian:
Rozwiąż równanie sin(x+π/3) sin(x−π/3) = −1/2
8
Matematyka:
Zadanie pierwsze: Wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego(an) jeśli s6=−17 a17=13
0
Crispi:
Oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym: a)długoś boku podstawy (a) =12 i kąt między przekątna ściany bocznej i sąsiednią ścianą boczną
1
paulina:
:::rysunek::: Witam
5
WujekPa:
Udowodnij twierdzenie o odcinku łączącym środki ramion trapezu.
4
hehehe:
Odległość między punktami B i D wynosi 4
√
2
. Wyznacz współrzędne B i D. |BD|=4
√
2
11
nik:
liczba (1000)
3
w zapisie trójkowym to 27
1
Aneta:
Drewnianą kulę o promieniu 5 cm przecięto na 5 części w ten sposób, że płaszczyzny cięcia są prostopadłe do ustalonej średnicy AB tej kuli oraz podzieliły tę średnicę na 5 równych
6
Ted:
Ze zbioru T liczb całkowitych spełniających równanie : 2|x+3| − |x−1| = 5 + 3x losujemy bez zwracania liczby p, q ,r i tworzymy trójmian y = px
2
+ qx + r. Obliczyć prawdopodobieństo, że
2
Ted:
Suma długości boków trójkąta równoramiennego wynosi 24. Jaką długość powinna mieć podstawa trójkąta, aby po obrocie trójkąta wokół niej, uzyskać bryłę o możliwie największej objętości?
5
M:
Wykonujemy rzut 4 kostkami do gry. Prawdopodobieństwo że suma oczek otrzymanych na wszystkich kostkach (kostki są rozróżnialne) wynosi 20 jest równe.
20
aj:
an=1−n
2
15
Aleks:
Hej mam 3 zadanka i nie wiem jak się za nie zabrać... 1.wykaż,że jeżeli dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y prawdziwa jest równośc (x−y)
2
0
aaaa:
∫
√
1+x)
x
dx
7
DudekRPK:
Rozwiąż równanie
5
martyna:
znajdz liczbe x dla której liczby 2, x−4, x są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
8
Bogdan:
:::rysunek::: korzystając z informacji przedstawionych na rysunku znajdź wysokość drzewa. (to zielone)
4
slawek:
Uzasadnij , że sin 10*cos20*cos40=1/8 gdzie symbol * oznaczyłem jako stopień
2
knait:
1.Jeden pierwiastek trójmianu kwadratowego jest 3 razy większy od drugiego. Wyznacz ten trójmian wiedząc, że parabola będąca jego wykresem ma wierzchołek w punkcie (4,2)
3
mmm:
Wielomian stopnia trzeciego ma trzy pierwistki: −2, −1, 3. Wyznacz wzór wielomiany W(x) i zapisz go w postaci W(x)= ax
3
+ bx
2
+ cx +d, wiedząc że suma współczynników a,b,c,d jest
3
hahnne:
Dlaczego:
2
lola:
jak obliczyć funkcją kwadratową równanie 9x do potęgi2 −25=0
6
mmm:
Dwa okręgi o różnych promieniach przecinają się w punktach P i Q. Odcinek QA jest średnicą pierwszego okręgu, za QB− średnicą drugiego okręgu. Wykaż, że punkty A, P, B są współliniowe
6
eewika:
Wyznacz liczbę dodatnich rozwiązań równania 1 − |x−4| = 2sinm w zależności od parametru m.
1
Janusz:
Mam pytanie odnosnie rozumienia. Jest sobie takie cos jak interpolacja ponizej daje link:
2
Reggaewilk:
4
√
17
√
17
*
+ 4
17
17
0
Patrycja:
Mam takie zadanie i mógłby mi ktoś powiedzieć co trzeba w nim po kolei zrobić?
1
aj:
1−(n+1)
2
jak to dalej rozpisac?
2
ala:
:::rysunek::: Długosc odcinków , z których składa sie spirala (rysunek obok), tworza ciag geometryczny o
2
mmm:
W trapezie równoramiennym przekątne zawierają się w dwusiecznych kątów przy dłuższej podstawie. Wiedząc, że ramię trapezu ma długośc 5cm a dłuższa podstawa ma długośc 11cm wyznacz długośc
9
Maturalna:
mam obliczyc srednią arytmatyczna i wariancje danych: −2, 0, 1, 1, 1, 2, 3, obliczylam srednia arytmetyczna, wyszła 2.
2
Andrzej:
Prosiłbym o pomoc w zadaniu; a)Napisz równanie okręgu o promieniu r=
√
5
, wiedząc, że do okręgu należą punkty A=(5,1), B=(1,3), b)Napisz równanie stycznej do okręgu poprowadzonej w punkcie
3
Olun94pl:
2log
5
10 − log
5
20 + log
5
1 5
3
* 25
4
: 125
3
1
Ewelinaaa:
Hej . mam prośbę . Potrafi ktoś rozwiązać takie zadanie :
7
alm:
Mam do was pytanie skąd wiadome że reszta jest 1 stopnia
http://www.zadania.info/7385687
1
ola:
Punkty A=(1,4) i C=(4, −2) wyznaczają przekątną kwadratu ABCD. Pole tego kwadratu jest równe ? WIem, że odpowiedź to 22i1/2, jednak nie mam pojęcia jak to rozwiązać, prosze o pomoc
1
pawel:
marcin zaplanował wykonanie lampki. abażur do lampki ma mieć kształt stożka. o wysokości 16 cm i średnicy podstawy równej 24 cm. marcin musi przygotowac odpowiedn szablon w kształcie
1
pe.es:
Równanie x
2
+7x+c=0 ma dwa różne od zera pierwiastki x1 i x2. Oblicz c, jeżeli wiadomo, że (10/x1 − x2) * (10/x2 − x1) = 5
0
barti:
Rozwiąż równanie:
1
andrzej:
:::rysunek::: Witam mam pare pytan co do geometrii analitycznej w liceum.
0
ola:
http://www.wiocha.pl/896490,Najciemniej-jest-pod-latarnia
0
Justyna:
1. które z liczb mniejszych od swoich sześcianów spełniają warunek : 1/x +1/x
2
<2 2.dwoch robotników pracując razem wykonało pracę w ciągu 4 dni. jak sprawiedliwie podzielić
0
Student:
zadanie z fizyki. W dolnym punkcie wykonanej w płaszczyźnie pionowej pętli samolot odrzutowy porusza się z
0
xyz :
1)funkcja f(x) = x−4 dla x≤2 oraz −x
2
dla x > 2 dla argumentu 4 przyjmuje wartość
2)dziedziną funkcji f(x)=x
2
−x jest zbiór ?
4
Trix:
Zamień na iloczyn. x
4
+4
1
aj:
kiedy ciag jest arytmetyczny? czyli po jakim wyniku poznac ze jest arytmetyczny?
0
Martyna 0:
Funkcja liniowa − zastosowania. Przeczytaj informacje dotyczące warunków wyposażenia rowerów w wyposażeniach ''Wagabunda'' i
0
Natttaaa:
1.Liczby dodatnie a, b, c spełniają warunek: log4c = log3b = log2a = 3. Oblicz .√abc 2.Rozwiąż równanie: (2x + 1) + (2x + 3) + (2x + 5) + … + (2x + 19) = 100.
12
....:
Ile wszystkich ścian i krawedzi ma ostrosłup: a) trójkatny
2
Kasia:
Suwak A zaopatrzony w pionowy pręt AB porusza się ze stałą prędkością u po prostej poziomej w ten sposób, że pręt styka się w punkcie M z nieruchomym okręgiem o
2
mróz:
Jedno malutkie pytanko
1
Chciałobysię:
fizyka atomowa: zadania w obu załącznikach, wszystko oprócz 2 pierwszych będących teorią, muszę się przygotowac na proprawę, to były zadania na 1 terminie, teraz oczywiscie będą zmienione
2
gewrant:
Funkcja kwadratowa f jest rosnąca w przedziale (−∞;−2⟩, a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 0. Wartość największa tej funkcji jest równa 8.
1
franek499:
W pewnym mieście przez trzy kolejne lata badano zmianę liczby ludności. W pierwszym roku liczba ludności wzrosła o 4%, w drugim zmalała o 4%, a w trzecim się nie zmieniła. Ile wyniosła
3
hahnne:
Wartość wyrażenia a
3
−3a
2
b+3ab
2
−b
3
dla a=987654 i b=876543 jest liczbą całkowitą podzielną przez:
2
wiola1000:
4m
4m
(m+1−
)*(m−1+
)
m+1
m−1
2
franek499:
Wykaż, że jeśli a jest liczba niewymierną, to liczba 2a+0,5 też jest liczbą niewymierną.
11
Sarna:
1
2
1 +
=
Odpowiedź mi wychodzi x= −1 ale w książce pisze że odpowiedź to
x−1
x−2
x należy do {2 −
√
2
, 2 +
√
2
}
1
franek499:
W pewnym mieście przez trzy kolejne lata badano zmianę liczby ludności. W pierwszym roku liczba ludności wzrosła o 4%, w drugim zmalała o 4%, a w trzecim się nie zmieniła. Ile wyniosła
0
Duffy:
Liczba − 16
0
,75 x (
5
√
−32
)
−
2 jest równa
4
pati~:
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 3dm, a wysokość poprowadzona na ramię jest równa 2,4dm. oblicz wysokość poprowadzoną na podstawę. Bardzo proszę o rozwiązanie z wyjaśnieniem.
3
mrauu:
dana jest funkcja f(x) = x
2
+ 5x + c . wyznacz c, jeśli spełniony jest warunek: a) do wykresu funkcji należy punkt P=(−2,1)
24
ICSP:
Mam pytanko odnośnie pewnego zadania
1
czarek:
jak mam dane dwa rownania okregow i rozwiazuje je jako uklad rownan to wychodzi mi jakas prosta? to co to za prosta jest?
2
Tikkari:
Ściana boczna ostosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i kącie przy podstawie . Wyznacz objetość tego ostrosłupa.
1
barti:
Rozwiąż równanie :
7
parasol:
:::rysunek::: Nie mam pojęcia jak mam to policzyć tylko z długości boków... pomóżcie...
36
stokrotka:
czy to jest dobrze? Wykaż,że dla dowolnych licz a i b równanie loga*x
2
+logb=log(ab)
x
ma co najmniej jedno
1
gamble:
Dany jest wielomian W(x)=x
3
+mx
2
+6x−k. Wyznacz takie wartości parametru m i k, dla których ten wielomian jest podzielny przez dwumian x+2, a reszta z dzielenia wielomianu przez x−3 jest
1
gimnazjalista :
:::rysunek::: Błagam o pomoc! jutro mam sprawdzian z tego zadania, a nie wiem nawet jak zacząć to robić!
0
sfsfffs:
x
√
9
3
>
x+2
1
3
/div>
x−1
1
aaa:
podaj zbiór warto ści funkcji f(x)=2x
2
+4x−2
3
gewrant:
Osią symetrii paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej y=
1
3
x
2
+bx +c jest prosta x=2. Wykres tej funkcji przecina oś y w punkcie (0,1).
2
kasia:
Do danego okregu poprowadzono styczna tak ,ze konce A i B srednicy AB tego okregu sa odległe od stycznej o 25cm i 15 cm. Oblicz długosci srednicy AB.
51
agnieszka.c:
a) 2x4-8x3+6x2=0 b) x3+5x2-x-5=0 c)x4+x3-8x-8=0 d)x4-5x2+4=0 e)x3-6x2+11x-6=0
1
Kasik:
Rzucam trzy razy sześcienną kostką, jakie jest p−stwo, że wypadną 3 jedynki..
1
P(A)=
216
1
wiola1000:
2x+1
x+2
=
x
2x
12
kobe:
Punkt O(2,1) jest środkiem przekątnej AC równoległoboku ABCD oraz wektoru AC =[2,6]. Środek S boku AD ma współrzędne S(0; 5/2). Wyznacz
0
gimnazjalista :
Wartości wyrażeń: 1/3 + 2/3 * (−1,2);
√
32
:
√
2
−
√
5 * 1/16
; 3