Równanie osi symetrii kwadratu
Pszemek: Mam punkty: A=(−2,0) B=(1,1) C=(0,4) D=(−3,3) są one kolejnymi wierzchołkami kwadratu. Środek
symetrii kwadratu to (−1,2) i mam wielki problem z określeniem równania osi symetrii tego
kwadratu. Czytałem, coś próbowałem i coś mi tu nie wychodzi, dlatego proszę was o pomoc,
byście zrobili mi to rownanie. Będę wdzięczny.
24 mar 20:27
Dominik: umiesz wyznaczyc rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty?
24 mar 20:29
Pszemek: no tak, czyli mam to zrobić z ab i cd?
24 mar 20:33
Dominik: wyznacz zatem proste AB i BC (albo CD i AD).
ile jest osi symetrii kwadratu? jak one maja sie do bokow kwadratu (jest moze jakas
zaleznosc?)?
24 mar 20:38
krystek:
24 mar 20:41
Pszemek: 4 osie, przekątne i proste równoległe do boków kwadratu i przechodzą przez środki pozostałych
boków
a i pytanie kolejne, później, po wyznaczeniu tych równań mam obliczyć r okręgu wpisanego i
opisanego, skąd wówczas mam wziąć długość r?
24 mar 20:42
Dominik: a − dlugosc boku kwadratu
r − dlugosc promienia okregu wpisanego w kwadrat
R − dlugosc promienia okregu opisanego na kwadracie
24 mar 20:45
Pszemek: no tak, to wiem, ale skąd mam wziąć a w takim razie (pomyliło mi się

)
24 mar 20:49
krystek:
24 mar 20:51
Pszemek: krystek, to też wiem

w sensie, długość a mam obliczyć z długości odcinka chociażby ab?
24 mar 20:54
Dominik: dokladnie
24 mar 20:55
krystek:
24 mar 21:00
Pszemek: dobra, dzięki wielkie
24 mar 21:00
Mila:

A=(−2,0) B=(1,1) C=(0,4) D=(−3,3)
Osie symetrii:
AC: y=ax+b ,b=4 ponieważ prosta przecina oś OY w punkcie (0,4)
y=ax+4 i 0=−2a+4⇔a=2
AC: y=2x+4
DB⊥AC
| | 1 | | 1 | | 3 | |
DB: y=− |
| x+b i 1=− |
| *1+b ⇔b= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
środek AB:
Srodek DC:
napisz równanie osi symetrii przechodzącej przez środki boków, a potem pozostaje Ci jedna oś
a=
√12+32=
√10
| | 1 | |
(x+1)2+(y−2)2=( |
| √10 )2 |
| | 2 | |
24 mar 21:19