f. kwadratowa
maja: Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 7. Jeżeli pomnożymy ją przez liczbę o przestawionych
cyfrach, to otrzymamy 1300. Znajdź tę liczbę.
24 lut 16:47
Klara:
x,y −−− cyfry x,y = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
10x +y −−− liczba dwu cyfrowa 10y+x −− dwucyfrowa o przestawionych cyfrach
x+y= 7 => x = 7−y , y€( 0,7)
(10x+y)(10y+x) = 1300
rozwiąż ten układ równań
24 lut 17:00
maja: nie wychodzi mi cos, tzn. pierwiastek z delty zly wychodzi

pomocy!
24 lut 17:07
maja: ?
24 lut 18:23
Klara:
[10(7−y)+y]*( 10y +7−y)= 1300
( 70 −9y)( 9y −7)= 1300
−81y2+567y−810=0 / : (−81)
y2 −7y +10=0 Δ= 9 √Δ= 3
y1= 5 v y2= 2
to; x1= 7−5=2 v x2 = 7−2=5
Tą liczbą jest : 25 lub 52
spr. 25*52= 1300 .. ok
i 2+5= 5+2= 7 .. ok
24 lut 19:09
maja: dziekuje
24 lut 19:26
anonimek: mam lepszy sposób (chyba)
wypisuje wszystkie mozliwe liczby dwucyfrowe ktorych suma cyfr wynosi 7 akurat w tym przypadku
czyli 16,25,34,43,52,61,70
i sobi podzieliłam przez kazda ta liczbe by prawdzic jaki wynik wyjdzie
1300:16=81,25
1300:25=52 (czyli wynik juz otrzymalismy )
1300:34=38,23
24 mar 19:40
ffgg: 78+78+78+78+78+78+78 =
2 kwi 12:47
$$: 7*78=79
2 kwi 13:10
ffgg: czemu do 9
?
2 kwi 13:13
mr.kartofel: suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 7. Znajdź tę liczbę jeżeli wiesz że po przestawieniu
cyfr w tej liczbie otrzymamy liczbę o 9 mniejszą
29 maj 09:14
aniabb: 43
29 maj 09:18
aza:
x −−− cyfra dziesiątek szukanej liczby
y −−− cyfra jej jedności
szukana liczba: a= 10x+y , liczba o przestawionych cyfrach: b= 10y+x
z treści zadania: x+y=7 i a−b= 9⇒ 10x+y −10y−x=9 ⇒ 9x−9y=9
rozwiązujemy układ równań
x+y=7
9x−9y=9 /:9
x+y=7
x−y=1
−−−−−−
2x =8 ⇒ x= 4 to y= 7−x ⇒ y= 7−4 ⇒ y=3
szukaną liczbą jest : a= 10x+y ⇒ a= 40+3 ⇒ a= 43
29 maj 19:26
uijuimnunhu: 4 lub 5
25 wrz 18:43