Oblicz kąt w trójkącie ostrokątnym.
Idalia:

W trójkącie ostrokątnym ABC wysokości przecinają się w punkcie H.
Wiadomo, że |AB|=|CH|
Ile wynosi ∡ACB?
Jakieś wskazówki?
24 mar 19:21
Eta:
Poczekaj ... zaraz
irena1 zamiast wskazówek.... da Ci gotowca
24 mar 19:37
Andrzej: Wskazówka: znajdź na rysunku trójkąty przystające.
24 mar 19:51
irena_1:
Mi wychodzi, że trójkąt jest prostokątny i równoramienny, czyli ten kąt ma 450
24 mar 19:52
irena_1:
24 mar 20:00
Idalia: Owszem, mogłoby tak być, ale jest to trójkąt ostrokątny

W zadaniu o tym napisałam.
24 mar 20:02
irena_1:
|AL|=|LC|
|MB|=|MC|
|< MAL|=α+β
|< MBC|=α+β
α+α+β+β+α+β+α+β=1800
4(α+β)=1800
α+β=450
24 mar 20:05
irena_1:
Nie, źle sobie kąty zaznaczyłam, ale ten szukany kąt ma 450
24 mar 20:05
irena_1:
Wiem, że miał to być trójkąt ostrokątny, dlatego coś mi nie wychodziło...
24 mar 20:06