matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
wera:
Niech f(x)=〖3x〗
2
+x−2 . Wykaż, że ciąg b
n
=f(n+1)−f(n) jest ciągiem arytmetycznym.
24 mar 21:31
krystek:
b
n
={[3(n+1)]
2
+(n+1)−2}−[(3n)
2
+n−2]=
24 mar 21:44