Zbadaj monotoniczność ciągów.
Sylwia: Zbadaj monotoniczność ciągów :
b) an = 3n
2 − 2n + 4
c) an = 8 − 2n
24 mar 21:45
bezendu:
c) a
n+1=8−2(n+1)=8−2n−2=6−2n
a
n+1−a
n=6−2n−(8−2n)=6−2n−8+2n=−2 ciąg malejący
b) 3(n+1)
2−2n+4 dokończ
| | 3(n+1)2−2 | |
a) |
| wylicz i potem an+1−an i tak samo w b) |
| | n+2 | |
24 mar 21:50
Sylwia: a w podpunkcie a), jak wymnożę i wyjdzie mi takie coś
to co z tym dalej zrobić ?
24 mar 21:54
Sylwia: tam 3n2
24 mar 21:55
bezendu:
musisz odjąć a
n+1−a
n
wspólny mianownik
| (3n2+6n+1)(n+1)−(3n2−2)(n+2) | |
| |
| (n+1)(n+2) | |
24 mar 22:01
Sylwia: super, dziękuję bardzo
24 mar 22:01
bezendu:
24 mar 22:03