aaa
Zuziii: Rozwiaz rownanie.
|x3−x|+x2−1=0
podpowie ktos?
24 mar 20:58
ICSP: najpierw rozwiąż nierówność x3 − x ≥ 0
24 mar 21:05
Edyta PK:
x3−x+x2−1=0 jeśli x3−x>0
−x3+x+x2−1=0 jeśli x3−x<0
24 mar 21:07
krystek: lubIxIIx2−1I+x2−1=0
24 mar 21:08
krystek: @Edyto ,ale należy ustalić w jakich przedziałach to zachodzi.
24 mar 21:09
Edyta PK:
x3+x2−x−1=0
x2(x+1)−(x+1)=0
(x+1)(x2−1)=0
teraz ustal kiedy ten iloczyn jest równy zero
−x3+x2+x−1=0
x2(−x+1)−(−x+1)=0
(−x+1)(x2−1)=0
teraz ustal kiedy ten iloczyn jest równy zero
24 mar 21:13