logarytmy
stokrotka: czy to jest dobrze?
Wykaż,że dla dowolnych licz a i b równanie loga*x2+logb=log(ab)x ma co najmniej jedno
rozwiazanie. Kiedy rownanie ma dokladnie jedno rozwiazanie?
x2*loga+logb=log(ab)x
x2*loga−xlog(ab)+logb=0
x2*loga−(loga+logb)*x+logb=0
Δ=(−loga−logb)2−4logb*loga= log2a+2logalogb+ log2b− 4logalogb = log2a−2loga*logb+log2b=
(loga−logb)2
czyli Δ≥0 .. stąd rownanie ma co najmniej jedno rozwiazanie.
i nie wiem kiedy ma dokladnie jedno rozw.. niby kiedy Δ=0.
czy to w ogole jest dobrze zapisane?
25 kwi 12:47
Tomek.Noah: jedno rozwiazanie dla Δ=0 dobrze zapisany jest wyroznik
25 kwi 13:07
stokrotka: mógłbyś mi to rozpisać ? bo chyba nie rozumiem. i wychodzi,ze loga=logb .. a w odpowiedziach
jest,ze loga=logb≠1 i loga=1 i logb≠1
25 kwi 13:19
;): Jedno rozwiązanie jest też dla funkcji liniowej czyli kiedy loga = 0 ⇒ a = 1
25 kwi 13:35
stokrotka: ok, to juz rozumie

a czemu przy loga=logb nie moga by rowne 1
25 kwi 13:48
;): Wtedy będzie to równanie tożsamościowe czyli będzie nieskończenie wiele rozwiązań
25 kwi 13:55
stokrotka: ok... ale czemu akurat '1' odrzucamy. zeby nie bylo rown. tozsamosciowym..ale akurat 1,bo?
25 kwi 14:00
;): log a = 1 czy a = 1? Jak masz zapisane?
25 kwi 14:05
stokrotka: mam napisac kiedy Δ= 0 a Δ=(loga−logb)2
i według mnie powinno być,ze loga=logb.. ale faktycznie wyjdzie wtedy rown.tożsamościowe, ale
nie wie czeu akurat loga i logb maja nie byc rowne 1 .. kiedy są takie same,
drugie rozwiazanie to kiedy dla f.liniowej (tak jak napisales/as) czyli kiedy loga=0 wtedy a=1
tylko,ze w odp jest tak jak napisala:
jak loga=logb≠1 albo jak loga=1 i logb≠1
i nie rozumie tej odpowiedzi.
25 kwi 14:16
;): Napisz początkowe równanie jeszcze raz
25 kwi 14:25
stokrotka: Wykaż,że dla dowolnych licz a i b równanie loga*x
2+logb=log(ab)
x ma co najmniej jedno
rozwiazanie. Kiedy rownanie ma dokladnie jedno rozwiazanie?
− tak brzmi polecenie

i jest w nim poaczatkowe rownanie, sprawdzalam jeszcze raz
25 kwi 15:07
stokrotka: 
25 kwi 15:17
;): loga * x
2? Tak jest?
25 kwi 15:18
;): =loga + logx2
25 kwi 15:19
stokrotka: ughm tak to racja. czyli jest błąd w tym co wczesniej u samej góry rozpisałam

?
25 kwi 15:23
;): Jeżeli jest tak loga * x2 to = logx2 + loga
25 kwi 15:25
stokrotka: no tak tylko,ze ja to zrobilam troche inaczej. 'x' wzielam sobie jako zmienną bo : log(ab)x =
x*log(ab)
wiec.. wtedy mam f.kwadratową.
25 kwi 15:29
stokrotka: x2*loga+logb=log(ab)x
x2*loga−x*log(ab)+logb=0
x2*loga−(loga+logb)*x+logb=0
Δ=(−loga−logb)2−4logb*loga= log2a+2logalogb+ log2b− 4logalogb = log2a−2loga*logb+log2b=
(loga−logb)2
pytałam się wczesniej czy to jest wlasnie dobrze...
25 kwi 15:31
stokrotka: moze poszlam troche w "inna strone",ale wydaje mi sie,ze to jest poprawnie..
25 kwi 15:32
stokrotka: 

wiec czy ktos pomoze?
25 kwi 15:53
Godzio:
Jest ok
25 kwi 15:54
stokrotka: a Godzio jak rozwiazac to Δ=0

bo tego wlasnie nie wiem
25 kwi 16:50
stokrotka: 
25 kwi 16:53
stokrotka:
25 kwi 17:06
Godzio:
Tak, jedno rozwiązanie to Δ = 0
(loga − logb)2 = 0 ⇒ loga = logb ⇒ a = b lub
25 kwi 17:08
stokrotka: lub ?
i wlasnie to nie jest zgodne z odpowiedziami..chyba,ze jest w nich błąd. −.−
25 kwi 17:10
stokrotka: to jest z kiełbasy. czesc.1 zad 470, nie wiem czy masz ; )
25 kwi 17:10
Godzio:
A jaką oni mają odp ?
a = b i a,b ∊ R+ ?
25 kwi 17:11
Godzio:
Nie mam
25 kwi 17:11
stokrotka: a=1 i b≠1 lub a=b≠1
25 kwi 17:12
stokrotka: myślałam dlatego,że coś źle rozpisałam... albo oni mają właśnie błąd.
25 kwi 17:13
Godzio: Ok, kumam
x2 * loga − x log(ab) + logb = 0
Funkcja kwadratowa ax2 + bx + c = 0 ma jedno rozwiązanie gdy Δ = 0 i a ≠ 0, gdy a = 0 to mamy
jedno rozwiązanie bo otrzymamy funkcję liniową (nie może to być funkcja stała)
Δ = log2a + 2logalogb + log2b − 4logalogb = (loga − logb)2 = 0 ⇒ a = b
loga ≠ 0 ⇒ a ≠ 1
a = b ≠ 1
lub
loga = 0 i log(ab) ≠ 0 ⇒ a = 1 i b ≠ 1
25 kwi 17:17
stokrotka: ok teraz juz jasne

− dziekuje

a mam jeszcze prośbę mógłbyś mi rozpisać,albo wyslac linka gdzie jest to napisane w jednym
miejscu (o ile wiesz gdzie jest) wlasnie te wszystkie ze gdy Δ=0 to a ≠0 itd. bo tego nigdy
nie pamietam i mam z tym problem
25 kwi 17:23
Godzio:
Kiedyś ktoś taki link tu wklejał, ale osobiście go nie mam, więc musiałabyś poszuka
25 kwi 17:26
stokrotka: bo właśnie ciężko tak wszystko znaleźć wypisane w jednym miejscu, ale dzieki za pomoc

!
25 kwi 17:30
RR: siemaneczko
24 mar 15:14
RR:
24 mar 15:14