dowodzenie
Aleks: Hej mam 3 zadanka i nie wiem jak się za nie zabrać...
1.wykaż,że jeżeli dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y prawdziwa jest równośc (x−y)2
+4xy=4(x+y),to .y=−x lub y=4−x,
2.wykaż,że jeśli x,y są dowolnymi liczbami rzeczywistymi oraż (x2 +y2)(x+y)=2x2+2xy2,to x=y
lub x=−y
3.w trapezie prostokątnym abcd kąty abc i bcd są proste,zaś podstawa ab jest dłuższa od
podstawy cd.Wykaż,że AC2=BD2=AB2=DC2
Z góry dzięki za pomoc!
18 gru 19:54
ICSP: (x−y)2 +4xy = 4(x+y)
x2 − 2xy + y2 4xy = 4(x+y)
x2 +2xy + y2 = 4(x+y)
(x+y)2 = 4(x+y)
(x+y)(x+y−4) = 0 ⇔ y = −x v y =4−x
c.n.u.
18 gru 19:56
ICSP: Drugie na pewno dobrze przepisane?
18 gru 19:58
ICSP: Trzecie to na pewno źle przepisane.
18 gru 19:59
KoreX: W Twoim drugim wierszu rozwiązania zgubiłeś + przed 4xy
18 gru 20:04
Godzio:
18 gru 20:04
Aleks: dzięki za pierwsze ,w drugim jest błąd powinno być (x2 +y2)(x+y)=2x2y+2xy2
a w trzecim dobrze przepisalem
18 gru 20:05
ICSP: (x2 + y2)(x+y) = 2x2y + 2xy2
(x2 + y2)(x+y) = 2xy(x +y)
(x2 −2xy + y2)(x+y) = 0
(x−y)2(x+y) = 0 ⇔ y = x v y = −x
18 gru 20:13
ICSP:

chcesz mi powiedzieć że |AC|
2 = |BD|
2
18 gru 20:14
Aleks: tak mam napisane na kartce
18 gru 20:16
Aleks: i tez się zdziwiłem
18 gru 20:17
ICSP: to widocznie źle przepisałeś
KoreX fakt zgubiłem ten plusik
18 gru 20:18
KoreX: jak to mówią, diabeł tkwi w szczegółach
18 gru 20:20
Aleks: zadanie dobrze przepisałem
18 gru 20:22
Aleks: trzy razy sprawdzałem
18 gru 20:22
MaciejPoznań: 2(x−y)(x+y)−3(x+2y)
2+(x−y)
2
Mam problem z rozwiązaniem, więc gdyby ktoś pomógł to wielkie dzięki
24 mar 17:26