pilne .! ciągi
martyna: znajdz liczbe x dla której liczby 2, x−4, x są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
24 mar 17:01
24 mar 17:05
pigor: ..., z tw. o 3−ech kolejnych wyrazach ciągu geometrycznego (wynika ono wprost z definicji tego
ciągu) masz np. równanie :
(x−4)2=2x , gdzie x>0 i x>4 ⇒ x
2−8x+16−2x=0 i (*)
x>4 ⇔
⇔ x
2−10x+25= 9 ⇔ (x−5)
2=9 ⇔ |x−5|=3 ⇔ x−5=−3 lub x−5=3 ⇔
⇔ x=2 lub x=8 stąd i z (*)
x=8 − szukana liczba
x . ...
24 mar 17:11
pigor: ... , przepraszam, ale
x=2 też spełnia warunki zadania, wtedy jest ciąg naprzemienny
geometryczny o ilorazie q= −1 , czyli odp.
x∊{2,8} . ...
24 mar 17:14
Miero:
a = 2
aq = x−4
aq
2 = x
układ równań
podstawiamy pod a
2q = x−4
2q
2 = x
z pierwszego wyznaczamy q
q= (x−4)/2
podstawiamy do drugiego
2[(x−4)/2]
2 = x
i liczymy
Myśle,że wystarczy podpowiedzi
24 mar 17:16
krystek: 2x=x2−8x+16
x2−10x+16=0
x1=2 lub x2=8
24 mar 17:20