Wysokości równoległoboku mają długości 2 i 4
α=600
| 4√3 | ||
a= | ||
| 3 |
| 2√3 | ||
x= | ||
| 3 |
| 8√3 | ||
b= | ||
| 3 |
| 4√3 | ||
y= | ||
| 3 |
| 8√3 | 2√3 | |||
b−x= | − | =2√3 | ||
| 3 | 3 |
| 8√3 | 2√3 | 10√3 | ||||
b+x= | + | = | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 10√3 | 300 | 336 | ||||
p2=22+( | )2=4+ | = | ||||
| 3 | 9 | 9 |
| 4 | √3 | ||
=sin600= | |||
| b | 2 |
| 8√3 | ||
b= | ||
| 3 |
dziękuję bardzo
masz może jeszcze chwilkę
? mogłabyś zerknąć na to zadanie?
https://matematykaszkolna.pl/forum/157308.html