matura rosz. planimetria
ak:

okrąg o środku O i promieniu 3 jest styczny zewnętrznie do okręgu o środku S i promieniu 1.
Prosta przechodząca przez środki tych okręgów przecina prostą styczną do obu okręgów w punkcie
P. Oblicz miarę kąta BSP oraz pole zacieniowanego (na zieono) obszaru.o
1 paź 19:03
albina: też się właśnie zastanawiam nad tym. pomoże ktoś?
24 mar 20:14
irena_1:
|OA|=3
|SB|=1
|OS|=4
|SP|=x
3x=4+x
2x=4
x=2
α=60
0
| | 1 | |
Od pola trójkąta trzeba odjąć |
| małego koła |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | | π | |
P= |
| *1+2sin600− |
| π*12=√3− |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
24 mar 22:02
albina: dziękuję bardzo

pod koniec znalazłam mały błąd ale i tak dziękuję
24 mar 22:25
irena_1:
No, tak, zaraz poprawię
| | 1 | | 1 | | √3 | | 1 | | 3√3−π | |
P= |
| *1*2sin600− |
| π*12= |
| − |
| π= |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | | 6 | |
24 mar 22:29
m: Czemu cosα=1/2?
8 mar 12:54
cialo krzys: ale SP to x+1
9 mar 15:45
wredulus_pospolitus:
cialo −−− autor pierwszej odpowiedzi zaznaczył długość całego odcinka SP jako 'x', nikt mu nie
broni przyjąć w taki sposób.
możesz przyjąc |SP| = 1 + x ... ale to także zmieni proporcję (bo wtedy |OP| = 5+x
9 mar 15:49