pioterek: Funkcja f dana jest wzorem f(x)= 1+ sin(−x) + cos(π/s + x). Wyznacz te wartości parametru m,
dla których równanie (fx) = m ma dwa rozwiązania w przedziale <π,2π>
2 maj 17:57
pioterek: cos(π/2 + x)*
2 maj 17:58
Ochman: f(x)=1+sin(−x)+cos(π/2 + x) sin(−x) = −sin(x)
f(x)=1−sin(x)+cos(π/2)cos(x)−sin(π/2)sin(x) − z tablic. Wzór na cos(α+β),
cos(π/2)=0
f(x)=1−sin(x)+0−sin(x)
f(x)=1−2sin(x)
m=1−2sin(x).
Rysujesz wykres funkcji f(x) i odczytujesz, że m należy <1, 3>.
Nie dziekuj. Kupisz mi kiedyś piwo.
2 maj 18:15
tylde: a nie powinno być: m należy<1;3) ?
24 mar 18:32
Austin: powinno, po narysowaniu wykresu y=1−2sin(x) możesz odczytać, m= <1;3>
10 kwi 20:57
Kamila: czy ktoś mógłby powiedzieć mi jak odczytac to z wykresu? wyliczylam wszystko wczesniej i mam
wykres narysowany, ale nie wiem na co mam patrzeć odczytujac z wykresu :<
6 sty 20:12
ok: ok
12 sty 20:12