Dla jakiego m funkcja f(x)=(m^2+9)(x+4) jest rosnąca
Ania: Dla jakiego m funkcja f(x)=(m2+9)(x+4) jest rosnąca
24 mar 21:59
Licealista_Theosh: Wtedy gdy m2+9 jest większa od 0.(czyli zawsze)
24 mar 22:00
Ania: czyli z równania m2+9 napisać x e R bo się nie da rozłożyć tak ? a co zrobić z (x+4) ?
24 mar 22:01
Licealista_Theosh: musi być>0
24 mar 22:02
Ania: x+4 >0
x > −4
czyli nic nie pasuję do tego zadania tak ?
24 mar 22:04
ICSP: f(x) = ax + b będzie rosnące gdy a : 0
f(x) = (m2 + 9)(x+4) = (m2 +9)x + (m2 +9)*4
a = m2 + 9 , b = 4m2 + 36
rosnąca gdy a > 0 ⇒ m2 +9 > 0 ⇒ podaj odpowiedź
24 mar 22:04
krystek: f(x)=(m2+9)x+4m2+36
24 mar 22:04
Ania: nic a nic z tego nie rozumiem

nie było mnie na lekcjach można troszkę jaśniej ?
24 mar 22:07
ICSP: czego nie rozumiesz w moim zapisie ?
24 mar 22:07
krystek: Musisz mieć postać y=ax+b
należało wymnożyć i masz y=m2+9x+4m2+36
24 mar 22:09
Ania: czemu jest np 2 razy m2 + 9 w nawiasie ?
24 mar 22:09
ICSP: a*(b+c) = a*b + a*c myślę że to jest oczywiste, ale jeżeli tego nie wiesz zawsze można mnożyć
każdy z każdym
f(x) = (m2 + 9)(x+4) = m2*x + 4m2 + 9*x + 36 = //teraz porządkuje tzn x stawiam przy sobie a
resztę za nimi) // = m2 * x + 9 *x + 4m2 + 36 = // teraz wyciągam x przed nawias =
x(m2 + 9) + 4m2 + 36. Teraz wystarczy odczytaj prawidłowo a oraz b. a stoi przy x wiec mam :
a = m2 + 9
b = 4m2 + 36
funkcja rosnąca ⇒ a >0 ⇒ m2 + 9 > 0 ⇒ ... podaj odpowiedź
24 mar 22:15