ciag monotoniczny
aj: an=1−n2
wykaz ze ciag jest monotoniczyny
24 mar 16:33
krystek: an+1−an=[1−(n+1)2]−(1−n2)=..
24 mar 16:35
aj: wyszlo: 1−(n+1)
2 i co dalej? nie umiem
24 mar 16:36
aj: n+12 jak to rozpisac?
24 mar 16:36
asdf: nawiasy! skorzystaj ze wzoru skr. mnozenia
24 mar 16:38
krystek: (a+b)2 lub (a+b)(a+b)
24 mar 16:38
aj: nie umiem no :<
24 mar 16:39
aj: 1−n+1+n+1

?
24 mar 16:40
asdf: no szkoda..bez takich podstawowych rzeczy nie ma co ruszac dalej. To bylo w podstawowce, albo w
gimnazjum
24 mar 16:40
aj: poprostu chwilową niepamieć mam
24 mar 16:41
bezendu:
an+1=1−(n+1)2=1−n2−2n−1=−n2−2n
an+1−an=−n2−2n−(1−n2)=−n2−2n−1+n2=−2n−1
24 mar 16:42
krystek: Wymnóż (a+b)(a+b)=
24 mar 16:42
aj: wiec 1−(n+1)2 daje 1−n+1+n+1 ?
24 mar 16:42
asdf: to napisz tak na sprawdzianie

"mam chwilową niepamięć"
24 mar 16:43
aj: dziekuje
24 mar 16:43
asdf: 16:42 − to już nie jest "niepamięć"..
24 mar 16:43
aj: asdf, zachowaj te 3 gr dla siebie.
24 mar 16:46
bezendu:
@aj asdf ma racje wzory skróconego mnożenia to podstawa !
24 mar 16:49
krystek: @bezendun to dlaczego rozleniwiasz szare komórki u innych?
24 mar 16:51
bezendu: ja jej/jemu tylko policzyłem wnioski musi wyciągnąć sam/a
24 mar 16:52
asdf: i czemu sie burzysz człowieku? Nie miałbym pretensji, gdybyś nie kłamał...czasem sie trzeba
przyznać do swojej głupoty i mieć pretensje tylko do siebie − jakoś mi to nie sprawia
problemu, ale jak chcesz sam siebie oszukiwać − "ja juz wszystko wiem" to bedziesz wychodzil
na durnia (tak jak teraz).
24 mar 17:30