trygonometria
Licealista D: Rozwiąż równanie 3sin2 x = 3cos2 x + 2
24 mar 21:09
ICSP: znasz jedynkę trygonometryczną ?
24 mar 21:10
Licealista D: tak
24 mar 21:13
Licealista D: cos2 x = 1 − sin2 x to zmieniłem w potędze ale nie wiem co dalej.
24 mar 21:14
ICSP: | | xa | |
a wzorek xa−b = |
| znany ? |
| | xb | |
jak tak to podstawienie t = 3
sin2x i jedziesz dalej
24 mar 21:16
krystek: | | 1 | |
31−sinx=3*( |
| )sinx i zastosuj podstawienie 3sinx=t |
| | 3 | |
24 mar 21:18
Licealista D:
t
2 = 3 + 2t
t
2 − 2t −3 = 0
Δ= 16
√Δ= 4
t
1= 2−4/2 = −1
t
2 = 2+4/2 = 3
3
sin2x = −1 nie spełnia
3
sin2x = 3
sin
2x = 1
czyli
sinx= −1 lub sinx=1
24 mar 21:24
krystek: ok
24 mar 21:38