podobieństwo trójkątów
pati~: W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 3dm, a wysokość poprowadzona na ramię jest równa
2,4dm. oblicz wysokość poprowadzoną na podstawę. Bardzo proszę o rozwiązanie z wyjaśnieniem.
23 mar 20:02
irena_1:

|AB|=3dm
k=2,4dm
b
2=3
2−2,4
2=9−5,76=3,24
b=1,8dm
Trójkąty BCE i ABD są podobne (oba prostokątne o wspólnym kącie ostrym α)
a=1,5
h=2dm
23 mar 20:19
Eta:
h=|CD|= ?
1/ z tw. Pitagorasa w trójkącie ABE
|BE|
2= |AB|
2−|AE|
2 ⇒ |BE| = 1,8
trójkąty ABE i DBC są podobne z cechy (kkk)
to:
h=........ dokończ
23 mar 20:23
Eta:
No i znów po ptokach

Dostałaś
gotowca ..........
23 mar 20:25
pati~: Dzięki bardzo za rozwiązanie. Sama doszłam do Pitagorasa, ale dalej właśnie nie wiedziałam jak
zrobić.
24 mar 15:30