zadania
zadanie: ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, ...., 30} wybieramy jednoczesnie dwie liczby. na ile wszystkich
roznych sposobow mozemy to zrobic tak aby otrzymac dwie liczby takie ze ich
a) roznica bedzie liczba podzielna przez 3
b) suma ...................................
c)roznica ich kwdratow ..............................
d) suma ich kwadratow ......................... ?
22 mar 19:00
Mila:
No i nikt Ci nie zrobił wczoraj?
a) Podziel zbiór liczb na trzy podzbiory:
1) liczby podzielne przez 3
2) liczby podzielne przez 3 z resztą 1 ( liczby postaci 3k+1)
3) liczby podzielne przez 3 z resztą 2 ( liczby postaci 3k+2)
b) zbadaj jaką resztę przy dzieleniu przez 3 mają kwadraty liczb postaci:3k+1 i 3k+2
22 mar 19:08
zadanie: w kazdym z tych podzbiorow jest 10 elementow
a i b wiem jak zrobic ale c i d nie?
22 mar 21:51
Mila:
Liczyłam na to, że zapiszesz te zbiory tutaj.
1) Jeśli wybierzemy 2 liczby ze zbioru {3,6,9,12,15,18,21,24,...30}to różnica kwadratów będzie
podzielna przez 3
(3k)2−(3m)2=9k2−9m2=3*(3k2−3m2) dzieli się przez 3
możesz tak wybrać
2)jeśli wybierzemy 2 liczby ze zbioru {1,4,7,...28} to:
(3k+1)2−(3m+1)2=9k2+6k+1−(9m2+6m+1)=9k2+6k+1−9m2−6m−1=
=9k2+6k−9m2−6m=3*(3k2+2k−3m2−2m) dzieli się przez 3
możesz tak wybrać
3) jeśli wybierzemy 2 liczby ze zbioru {2,5,.......29}
(3k+2)2−(3m+2)2=... wykonaj i wyciągnij wniosek
Podobnie badaj sumę kwadratów
22 mar 22:09
zadanie: (3k+2)
2−(3m+2)
2=3(3k
2+4k−3m
2−4m) dzieli sie przez 3
22 mar 23:03
Mila:
Jeszcze może być tak:
(3k+1)
2−(3m+2)
2=9k
2+6k+1−9m
2−12m−4=9k
2+6k−9m
2−12m −3=3(3k
2k−3m
2−4m−1)
↑
wybrane dwie liczby podzielne przez 3
| | | |
| − wybrane dwie liczby podzielne przez 3 z resztą 1 |
| | |
albo z resztą 2, albo jedna z resztą 1 a druga z resztą 2.
22 mar 23:53
zadanie: a jak by bylo ze zbioru {1, 2, ..., 3n+1} to jak wtedy to robic?
23 mar 12:49
zadanie: ?
23 mar 13:49
zadanie: ?
23 mar 14:27
zadanie: jak to bedzie?
23 mar 20:29
Mila: Podobnie, obliczasz ile jest w tym zbiorze liczb podzielnych przez 3 ( jest ich n) itd , a
następnie wybierasz jak Ci pokazałam wyżej.
23 mar 20:54
zadanie: liczb podzielnych przez 3 jest n
liczb ktore przy dzieleniu przez 3 daja reszte 1 jest n+1
liczb ktore przy dzieleniu przez 3 daja reszte 2 jest n+2
dobrze? ale jak sa te n to nie wiem jak to powybierac
23 mar 22:09
zadanie: ?
23 mar 22:59
Mila: przez analogię:
Po otrzymaniu rozwiązania, na ogół forumowicze piszą: "dziękuje", Ty o tym zapominasz.
Dlatego często nikt nie zwraca uwagi na Twoje zadania.
23 mar 23:27
zadanie: dziekuje
24 mar 00:06
zadanie: a) roznica bedzie liczba podzielna przez 3
tak jest wtedy kiedy liczby daja rowne reszty przy dzieleniu przez 3
| | | | | | | | | | | |
czyli | + | + | dobrze? bo w odp. jest 2* | + | |
| | | | | | |
24 mar 08:23
zadanie: jak to wybierac?
n−k
n+1−k−1=n−k itd. ?
24 mar 08:25
zadanie: ?
24 mar 10:16
zadanie: a tutaj jak bedzie?
24 mar 12:48
Mila: Do komentarza 22:09
(najlepiej rozważ konkretny zbiór i uogólnij)
Nie sprawdzałam Twoich obliczeń, ale widzę,że trzeba to poprawić:
R0−masz n liczb podzielnych przez 3
R1− masz n+1 liczb podzielnych przez 3 z resztą 1
R2 − masz n liczb podzielnych przez 3 z resztą 2
spr.
n+n+1+n=3n+1
Twoje rozumowanie z 8:23 prawidłowe, popraw z uwzględnieniem liczebności podzbiorów. Wyjdzie
dobrze.
24 mar 13:30
zadanie: dziekuje
24 mar 18:10
zadanie: a jeszcze zapytam
a nie mogloby byc np. tak ze liczb podzielnych przez 3 jest n+1 a tamtych jest po n?
bo jak np. zamiast 3n+1 byloby 3n+2 to moge napisac ze liczb podzielnych przez 3 jest n, liczb
podzielnych przez 3 z reszta 1 jest n+1 (lub n), liczb podzielnych przez 3 z reszta 2 jest n+1
(lub n+2) czy tak nie moze byc? w obu przypadkach wyjdzie 3n+2
24 mar 18:24
Mila:
24 mar 18:24
Mila: 1) 3n+1
Niech n=2, wtedy mamy:3*2+1=7 liczb
1,2,3,4,5,6,7
R0 {3,6} n
R1 {1,4,7} n+1
R2 {2,5} n
2) 3n+2
niech n=2, wtedy mamy :3*2+2=8
1,2,3,4,5,6,7,8
R0 {3,6} n
R1 {1,4,7} n+1
R2 {2,5,8} n+1
24 mar 18:33
zadanie: dziekuje
24 mar 19:11
Mila: Mam nadzieję, że wszystko już rozjaśniło się.
24 mar 19:39