Oblicz
franek499: W pewnym mieście przez trzy kolejne lata badano zmianę liczby ludności. W pierwszym roku liczba
ludności wzrosła o 4%, w drugim zmalała o 4%, a w trzecim się nie zmieniła. Ile wyniosła
średnia, procentowa zmiana liczby ludności w ciągu tych trzech lat? Wynik podaj z dokładnościa
do drugiego miejsca po przecinku.
24 mar 14:59
irena_1:
m− początkowa liczba ludności
Po pierwszym roku było 104%m=1,04m
Po drugim roku było 96%*1,04m=0,96*1,04m=0,9984m=99,84%m
Po trzecim roku było tyle samo.
W ciągu trzech lat liczba ludności zmalała o 0,16%.
| | 0,16% | |
Przez te lata liczba malała średnio o |
| ≈ 0,05% |
| | 3 | |
24 mar 15:32