Rozwiązać równanie
Ted: Rozwiązać równanie:
2x3 + 3|x| − 3x + 4 = 0
dla x ≥ 0
2x3 + 3x − 3x + 4 = 0
2x3 + 4 = 0
x3 = −2
x = −21/3
dla x < 0
2x3 − 3x − 3x + 4 = 0
2x3 − 6x + 4 = 0
widać, że 1 jest pierwiastkiem i potem muszę podzielić ten wielomian. Dobrze myślę?
24 mar 19:26
Saizou : można dzielić ale nie trzeba
2x3−6x+4=0m
2x3−4x−2x+4=0
2x2(x−2)−2(x−2)=0
(x−2)(2x2−2)=0
x=2 2x2=2
x2=1
x=1 lub x=−1
24 mar 19:35
Saizou : to jest źle, a tutaj poprawiona wersja
2x3−6x+4=0
2x3−8x+2x+4=0
2x(x2−4)+2(x+2)=0
2x(x−2)(x+2)+2(x+2)=0
(x+2)(2x2−4x+2)=0
2(x+2)(x2−2x+1)=0
2(x+2)(x−1)2=0
x=−2 x=1
24 mar 19:41
Ted: w odpowiedzi jest wymienione tylko x = −2 − dlaczego?
24 mar 19:46
Kaja: bo to jest przy założeniu że x<0, więc tylko x=−2 spełnia tą nierówność
24 mar 19:48
Saizou : bo x <0
24 mar 19:48
Ted: racja! bardzo dziękuję
24 mar 19:51