:)
ICSP: Mam pytanko odnośnie pewnego zadania

Mam rozwiązać równanie różniczkowe :
y' = (1+y
2) * tgx ; y(0) =
√3
jeżeli nie było by tego warunku to bym sobie poradził

Pytanie co robić kiedy mam taki warunek
24 mar 13:57
jikA:
Ten warunek jest do obliczenia stałej.
24 mar 13:59
ICSP: Czyli najpierw rozwiązuje równanie , a potem jakoś to podstawiam ?
24 mar 14:01
jikA:
Tak. Tak jak do wielomianu przykładowo wiesz że dla argumentu x = 2 wielomian przyjmuje
wartość 3 więc zapis wygląda W(2) = 3.
24 mar 14:03
jikA:
I jak tam policzyłeś ile wynosi y?
24 mar 14:07
ICSP: y = tg−ln|cosx| + C = tg−ln|cosx| * C1 gdzie C1 = tgC
i teraz za x podstawiam 0 a zamiast y podstawiam √3 ?
24 mar 14:09
jikA:
Dlaczego do potęgi?
arctg(y) = −ln|cos(x) + C ⇒ y = −tg(ln|cos(x) − C)
24 mar 14:13
jikA:
Tam oczywiście chochlik mi zjadł domknięcia wartości bezwzględnej.
24 mar 14:14
jikA:
Tak podstawiasz za x = 0 a za y = √3.
24 mar 14:14
ICSP: czyli jak podstawie to mam już na końcu
| | π | |
tg(C) = √3 ⇒ C = |
| + kπ ; k∊Z |
| | 3 | |
Czy juz po prostu tego okresu nie dodaje?
24 mar 14:17
jikA:
Błędem pewnie by nie było dodanie okresu ale też nic się nie stanie jak ostatecznie byś zapisał
| | π | |
y = −tg(ln|cos(x) − |
| ). |
| | 3 | |
24 mar 14:21
ICSP: już rozumiem

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie i pomoc
24 mar 14:23
jikA:
Jak będziesz chciał to mogę Ci dać trochę zdań z równań różniczkowych.
24 mar 14:24
ICSP: Jak skończę swoje to chętnie się do ciebie zgłoszę
24 mar 14:29
jikA:
Okej to miłego rozwiązywania życzę. Tylko jak będziesz chciał to napisz czy takie od podstawy
czy nie.
24 mar 14:36
huehuehue: witam ja dopiero zaczynam zabawe z rownaniami
czy to jest ok ?
y=e
−12x*e
C
24 mar 14:54
jikA:
Tak od początku wygląda równanie
24 mar 14:57
huehuehue: tak 1 przyklad z krysickiego, wlod. o zmiennych rozdzielonych
24 mar 15:00
jikA:
Aż sprawdziłem w książce czy tak samo wygląda przykład jak zapisałeś. Widzisz u siebie i w
książce różnice?
24 mar 15:03
huehuehue: tak ale w zeszycie mam napisane poprawnie z takim rozwiazaniem jak jest wyzej
24 mar 15:06
jikA:
To gdzie masz różnicę Ty i książka. I jeszcze eC możesz zapisać jako C ponieważ eC to stała.
24 mar 15:08
huehuehue: | | dy | |
rownanie wyglada tak 2x2* |
| =y |
| | dx | |
czyli ostatecznie y=Ce
−12x
24 mar 15:14
jikA:
| | dx | | dy | |
Chodziło mi o zapis Ty napisałeś |
| a powinno być |
| rozwiązanie  . |
| | dy | | dx | |
24 mar 15:17
huehuehue: ok dzieki
24 mar 15:21
jikA:
Jak masz jeszcze jakieś pytanko to napisz bo zaraz idę.
24 mar 15:22