funkcja kwadratowa kielbasa
akante: f(x)=(3m−5)x
2−(2m−1)x+0.25(3m−5)
mam wyznaczyc te wartosci parametry m nalezacych do R dla ktorych najmniejsza wartosc funkcji
jest liczba dodatnim
teraz pytanie a wieksze to jasne
delta mniejsza tez jasne ale dlaczego na pewnej strone zobaczylem ze delta tutaj rowna sie
(2m−1)
2−(3m−5)
2 
moze tak byc ? dlaczego?
jeszcze jedno pytanie przy zadaniach w funkcji kwadratowej kiedy bede sumowal a kiedy dawaj
iloczyn wynikow?
24 mar 16:08
akante: jakbyscie czegos nie rozumieli to piszcie
24 mar 16:13
Aga1.: Tyle delta wychodzi i Δ ma być mniejsza od 0.
W tym przypadku iloczyn wyników.
24 mar 16:15
akante: a czemu iloczyn a nie suma?
24 mar 16:22
akante: jest ktos kto moze mi to jakos wytlumaczyc

24 mar 16:32
akante: Wiem mila ze jestes na tyle miła zeby sie tego podjac!
24 mar 16:36
Mila:

a=(3m−5)
b=−(2m−1)
1) Rozważymy przypadek, gdy a=0
| | 5 | |
f(x)=0*x2−(2* |
| −1)x+0,25*0 |
| | 3 | |
| | 7 | |
f(x)=− |
| x funkcja liniowa przyjmuje wartości ujemne i dodatnie i nie można określić |
| | 3 | |
wartości najmniejszej
2) a>0 parabola skierowana do góry i ma wartość najmniejszą.
Aby ta wartość była dodatnia to parabola nie może mieć miejsc zerowych⇔patrz szkice
Δ<0
Dwa warunki muszą być spełnione
jednocześnie
3m−5>0
i Δ=[−(2m−1)]
2−4*0,25(3m−5)*(3m−5)<0
| | 5 | |
m> |
| i (2m−1)2−(3m−5)2<0 |
| | 3 | |
Dalej policzysz?
24 mar 17:04
akante: Tak dziękuję

jesteś miła Mila!
24 mar 18:45