ciagi arytmetyczne
zagubiona: Dwa zadania z ciagow, z ktorymi nie wiem co zrobic:
1.Wyznacz wzor golny ciagu arytmetycznego (a
n) wiedzac, ze
| | ⎧ | a9 + a11=22 | |
| | ⎩ | a9a11 = 2123 |
|
2. Rowerzysta, jezdzac po zamknietym torze, pokonuje pierwsze okrazenie w czasie 2.5 min, a
kazde nastepne − w czasie o 0.5 min dluzszym. Ile pelnych okrazen przejedzie rowerzysta w
czasie 55 min?
Nie wazne jak sprobuje zrobic to zadanie, nigdy moje rozwiazanie nie zgadza sie z odpowiedzia.
Prosze pomozcie!
24 mar 21:47
Mila:
1)
a
9+a
11=22
Taki zapis?
24 mar 21:51
zagubiona: To jest uklad rownan, nie wiedzialam jak inaczej to pokazac
24 mar 21:53
Eta:
| | 1 | |
( 11−r)*23=(11+r)*21 ⇒ r= |
| |
| | 2 | |
a
1= a
10−9r =....
an= a1+(n−1)*r =.....
dokończ......
24 mar 22:11
Mila:
1)
a
1+8r+a
1+10r=22
2a
1+18r=22 /:2
a
1+9r=11⇔a
10=11
2)a
9*23=21*a
11⇔
23(a
10−r)=21(a
10+r)
23*(11−r)=21(11+r)
253−23r=231+21r
22=44r
a
1=6,5
24 mar 22:12
Eta:
2/ 2,5
3
3,5
4
4,5
5
5,5
6
6,5
7
7,5
−−−−−−−−−
55 min w
11 okrążeń
a
1=2,5 r=0,5 S
n=55
policz .....
n=....
11
24 mar 22:33