Wzory Vieta
Sadman: Chciałabym poprosić kogoś, aby sprawdził, czy dobrze podniosłam wzory vieta do potęgi czwartej,
z góry bardzo dziękuję

x
14 + x
24 = ( x
12 + x
22 )
2 − 2x
1 * x
2
czy jakoś inaczej?
24 mar 20:29
ICSP: zgubiłeś kwadraty
24 mar 20:31
Eta:
x14+x24= (x12+x22)2−2x12*x22= [(x1+x2)2−2x1*x2]2−2(x1*x2)2
teraz zastosuj wzory Viete'a
24 mar 20:32
Sadman: kurczę, ale to głupie
24 mar 20:39
Sadman: | | b2 | | c | | c2 | |
czyli ( |
| − 2 |
| )2 − 2( |
| ) ? |
| | a2 | | a | | a2 | |
24 mar 20:52
Sadman: :( najprostsze rzeczy nawet nie wychodzą
24 mar 20:57
Sadman: ych, jeszcze raz
24 mar 21:00
Sadman: (x12 + 2x1x2 + x22 ) 2 − (2x1x2)2 − 2x12x22
24 mar 21:03