PILNIE POTRZEBUJE !!!!
Natttaaa: 1.Liczby dodatnie a, b, c spełniają warunek: log4c = log3b = log2a = 3. Oblicz .√abc
2.Rozwiąż równanie: (2x + 1) + (2x + 3) + (2x + 5) + … + (2x + 19) = 100.
3,W ciągu arytmetycznym (an) dane są wyrazy: a2 = 6, a6 = 18. Wyznacz wszystkie wartości n, dla
których wyrazy ciągu (an) są mniejsze od 100.
4.Wykaż, że dla m = 4 nierówność: x2 + (2m − 5)x + 2m + 3 > 0 jest spełniona przez wszystkie
liczby rzeczywiste x.
5.Podaj przykład liczb całkowitych dodatnich a i b, spełniających nierówność 5/9<a/b<6/9
6.Dany jest prostokąt o bokach a i b. Zmniejszamy długość boku a o 20% oraz zwiększamy długość
boku b o 20%. O ile procent zmieni się pole tego prostokąta?
7.Oblicz odległość punktu A od środka odcinka BC, gdzie A = (2;4), B = (5;8), C = (−1;−2).
8. Rozwiąż równanie: x + x3 = 1 + x2.
9.Na osi liczbowej zaznaczono przedział A złożony z tych liczb rzeczywistych, których odległość
od punktu 2 jest niewiększa od 3,5. Przedział A przesunięto wzdłuż osi o 2 jednostki w
kierunku dodatnim, otrzymując przedział B. Wyznacz wszystkie liczby całkowite, które należą
jednocześnie do A i do B.
10.Podaj miejsca zerowe funkcji określonych dla wszystkich liczb rzeczywistych x:
a) f(x)=x(x+3)
b) g(x)=(x−5)(x+4)
c) h(x)=(5−3x)(2x+1)
11.Napisz równanie okręgu o środku w punkcie (0; 4) i promieniu o długości 5√3 cm
24 mar 15:54