geometria
andrzej:

Witam mam pare pytan co do geometrii analitycznej w liceum.
Do zrobienia takie zadanie:
oblicz dla jakich wartosci parametru m okregi o rownaniach (x−m)
2 + (y+4) =8
i (x−2)
2 +(y+m)
2 = 2
sa styczne wewnetrznie:
i teraz ja to zrobilem tak:
S
1= (m,−4), r
1=2
√2
s
2 = (2,−m), r
2=p
2
Wyobrazilem sobie to tak:
ze moge obliczyc odlegosc d miedzy srodkami:
d=|r
2−r
1|
d=
√2
i teraz ze wzoru na odleglosc dwoch punktow obliczylem m=3
Teraz moje pytania
1) czy to jest poprawnie? mozna tak robic?
2)jezeli wyszloby mi rownianie kwadratowe z m to wtedy sa dwa takie punkty?(teraz tez wyszlo
ale dla jednego punktu)
3)czy jak sie robi okregi styczne wewnetrzenie to wlasnie w taki sposob?